Χρήματα και χρόνος στην Ελλάδα – Και τώρα ανάπτυξη

Μετά από 12 ώρες κρίσιμων διαβουλεύσεων στις Βρυξέλλες, οι υπουργοί οικονομικών της Ευρωζώνης κατέληξαν σε συμφωνία για την Ελλάδα.

Σε συνέντευξη Τύπου ο επικεφαλής του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ ανακοίνωσε ότι επιτεύχθηκε συμφωνία για τη χορήγηση του δεύτερου πακέτου στήριξης προς την Ελλάδα, ύψους 130 δισ. ευρω, με στόχο τη μείωση του ελληνικού χρέους στο 121% του ΑΕΠ έως το 2020.

Από την πλευρά τους οι ιδιώτες πιστωτές αποδέχθηκαν απομείωση του χρέους κατά 53, 5% της ονομαστικής αξίας των ομολόγων τους (έναντι 50% που ήταν η αρχική συμφωνία) γεγονός που αφαιρεί 100 δισεκατομμύρια ευρώ χρέους από τις πλάτες των επόμενων γενεών ή ποσοστό περίπου 75%.

Όπως ανέφερε ο Γιουνκέρ, «με το νέο πακέτο θα δοθεί στην Ελλάδα ο απαραίτητος χρόνος για να ακολουθήσει την πορεία εξυγίανσης και ανάπτυξης, διατηρώντας τη σταθερότητα στην ευρωζώνη».

Ο επικεφαλής του Eurogroup επεσήμανε ακόμα ότι «καταβάλαμε κάθε προσπάθεια ώστε το πρόγραμμα να είναι επιτυχές, αλλά απαιτεί προσπάθειες από όλες τις πλευρές» και προανήγγειλε ενίσχυση της task force και της τρόικας στην Αθήνα για τον καλύτερο συντονισμό του προγράμματος.

«Επιτέλους φτάσαμε σε μία μακρόπνοη συμφωνία που θα ελαφρύνει σημαντικά το χρέος της Ελλάδας, ώστε να επανέλθει σε ανάπτυξη και απασχόληση», ανέφερε από την πλευρά του ο ευρωπαίος επίτροπος Όλι Ρεν. Ο κ. Ρεν έκανε και αυτός λόγο για αυστηρούς όρους, ενισχυμένη παρακολούθηση του προγράμματος και μόνιμη παρουσία στην Αθήνα, ενώ αναφέρθηκε και στη δημιουργία ειδικού λογαριασμού, ώστε να υπάρχει έλεγχος των κεφαλαίων που εξυπηρετούν το χρέος.

Τέλος, η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ έκανε λόγο για σημαντική συμφωνία και τόνισε ότι θα μεταφέρει όλα τα νέα δεδομένα για την Ελλάδα στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΔΝΤ.
Πηγή: skai.gr