Η συνάντηση που άλλαξε τη στάση Σόιμπλε και υπολοίπων

Θανάσης Γκαβός, Λονδίνο

Σε μια συνάντηση των υπουργών Οικονομικών των χωρών μελών της ευρωζώνης με πιστοληπτική αξιολόγηση τριών Α στο Βερολίνο πριν από δέκα ημέρες, ίσως αποφασίστηκε η αλλαγή στάσης στο θέμα της διάσωσης της Ελλάδας, αναφέρουν οι Φαϊνάνσιαλ Τάιμς.

Η βρετανική εφημερίδα επισημαίνει την αλλαγή στο ύφος των τοποθετήσεων του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και αξιωματούχων από την Ολλανδία και τη Φινλανδία που έχουν θέσει υπό αμφιβολία το κατά πόσο οι εταίροι της Ελλάδας όντως επιθυμούν πλέον τη νέα της διάσωση. Κορυφαίος αξιωματούχος της ευρωζώνης δηλώνει ότι η πτώχευση της Ελλάδας πριν από λίγο καιρό θα προκαλούσε άμεση πιστωτική κρίση που θα έπληττε όλη την ευρωζώνη. «Τώρα όμως οι πιθανότητες για κάτι τέτοιο είναι μόνο 10% με 20%», προσθέτει η ίδια πηγή.

Στη συνάντηση του Βερολίνου επισημάνθηκαν τα δεδομένα που καθιστούν λιγότερο ανησυχητική για ορισμένους αξιωματούχους της ευρωζώνης την πιθανότητα ελληνικής πτώχευσης. Αρχικά, το κόστος δανεισμού Ιταλίας και Ισπανίας έχει συγκρατηθεί. Η έναρξη λειτουργίας του μονίμου Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας το καλοκαίρι προσφέρει μία σοβαρή προστασία των υπολοίπων περιφερειακών οικονομιών. Πιο σημαντικά, η ροή φθηνού χρήματος από την ΕΚΤ έχει τονώσει τις ευρωπαϊκές τράπεζες.

Σημειώνεται ότι παράγοντες της αγοράς πιστεύουν ότι η νέα στάση του κ. Σόιμπλε και των υπολοίπων ισχυρών χωρών της ευρωζώνης συνιστά μια τελευταία μπλόφα, ώστε να πειστεί η Ελλάδα για την αναγκαιότητα των αυστηρών μέτρων πριν την υπογραφή για τα νέα δάνεια. Παρόλα αυτά, η ΕΚΤ, η Κομισιόν, η γαλλική κυβέρνηση και οι υπόλοιπες αδύναμες χώρες της ευρωζώνης ανησυχούν πραγματικά για τις προθέσεις του Γερμανού υπουργού Οικονομικών και των υπολοίπων.

Σημειώνεται τέλος ότι από τους μεγαλύτερους πολέμιους της επιλογής της ελληνικής πτώχευσης είναι το πρόσωπο με το μεγαλύτερο λόγο, η καγκελάριος Μέρκελ.
Πηγή: skai.gr