Κλείσιμο

Λ. Κατσέλη: Τα νέα μέτρα βαθαίνουν την ύφεση

Σε δήλωσή της η Λούκα Κατσέλη άφησε να εννοηθεί εμμέσως πλην σαφώς ότι δε θα ψηφίσει τη νέα δανειακή σύμβαση, καθώς όπως είπε, «τα νέα μέτρα αντιστρατεύονται το δημόσιο και εθνικό συμφέρον, βαθαίνουν την ύφεση και διογκώνουν το χρέος».

«Η κυβέρνηση, πρόσθεσε, είχε επιλογές σε ένα πλαίσιο διαπραγμάτευσης που είχαμε προτείνει, αλλά δυστυχώς επέλεξε να μην ακολουθήσει αυτή την επιλογή».

Η δήλωση Κατσέλη αναλυτικά:


«Η αρνητική μου ψήφος στο υπό συζήτηση Νομοσχέδιο εκφράζει την πεποίθησή μου ότι τα μέτρα οικονομικής και χρηματοπιστωτικής πολιτικής που ενσωματώνονται στο παρόν Νομοσχέδιο αντιστρατεύονται την επιδίωξη εξόδου της χώρας από τη σημερινή κρίση υπερχρέωσης που αποτελεί ύψιστο δημόσιο και εθνικό συμφέρον.

»Ειδικότερα, η προβλεπόμενη μείωση μισθών, συντάξεων και επιδομάτων ανεργίας, συμπεριλαμβανομένων και των κατώτατων μισθών μέσω νομοθετικής παρέμβασης, η αποδόμηση των συλλογικών συμβάσεων και η κατάλυση των συλλογικών διαπραγματεύσεων θα ενισχύσουν επικίνδυνα την υφεσιακή διολίσθηση στην ελληνική οικονομία, θα οξύνουν την ανεργία και τη φτώχεια, θα επιβαρύνουν, αντί να αμβλύνουν, το δημοσιονομικό έλλειμμα και θα διογκώσουν το χρέος. Τελικά θα καταστήσουν πιο δύσκολη την εξυπηρέτηση του χρέους, ακόμα και μετά την απομείωσή του μέσω του PSI.

»Η μείωση μισθών και συντάξεων θα επιφέρει επιπλέον μια πρωτοφανή ανακατανομή εισοδήματος, που θα δυναμιτίσει την κοινωνική συνοχή και την οικονομική επανεκκίνηση, καθώς δεν υπάρχει στοιχειώδης πρόβλεψη είτε για διοχέτευση ρευστότητας στην πραγματική οικονομία είτε για στήριξη επενδύσεων και προώθηση αναπτυξιακών αντισταθμισμάτων. Ενώ υπήρχαν και ακόμα υπάρχουν χρονικά περιθώρια για την διαπραγμάτευση στη βάση ενός Εθνικού Σχεδίου Οικονομικής Ανασυγκρότησης που από καιρό είχα προτείνει, η Κυβέρνηση επιλέγει να υιοθετήσει τις αντισυνταγματικές απαιτήσεις της Τρόικας, που στερούνται οικονομικής λογικής και έρχονται σε πλήρη αντίθεση με το Ευρωπαϊκό Κοινοτικό Κεκτημένο.

»Ενώ δεν υπάρχει νομική βάση για αποπομπή της Ελλάδος από την Ευρωζώνη χωρίς τη θέλησή της, η Κυβέρνηση επισείει τον κίνδυνο χρεοκοπίας, για να εκβιάσει την υπερψήφιση μέτρων, που είναι αυτά που θα μας οδηγήσουν τελικά σ’ αυτό που προσπαθούμε ν’ αποφύγουμε, δηλαδή στην άτακτη χρεοκοπία.»

Πηγή: skai.gr