Β. Παπανδρέου: Σκληρή κριτική χωρίς να αποσαφηνίζει τη στάση της

Πηνελόπη Γκάλιου

Σκληρή κριτική, χωρίς να αποσαφηνίζει τη στάση που θα κρατήσει στην κρίσιμη ψηφοφορία επί του μνημονίου, άσκησε η Βάσω Παπανδρέου στην επιτροπή Οικονομικών υποθέσεων της Βουλής που επεξεργάζεται το νέο μνημόνιο. Η πρόεδρος της επιτροπής επεχείρησε να αποδομήσει την επιχειρηματολογία της κυβέρνησης και του Υπουργού Οικονομικών για το νέο μνημόνιο, υποστηρίζοντας ότι με αυτή τη σύμβαση δε λύνεται το πρόβλημα, «αλλά είναι η τελευταία δυνατότητα της χώρας να διαπραγματευτεί αποτελεσματικά, αν θέλουμε να παραμείνουμε στο ευρώ». «Δεχόμενοι αυτό το πρόγραμμα θα οδηγηθούμε στην έξοδο από το ευρώ όταν αυτό συμφέρει τους ευρωπαίους και αυτό νομίζω ότι πρέπει να το αποτρέψουμε» είπε η βουλευτής.

Η κα Παπανδρέου εκτίμησε ότι ακόμη και αν δεν αποδεχτεί η χώρα το νέο μνημόνιο, η Ευρώπη δεν μπορεί να μας βγάλει από την ευρωζώνη και το ευρώ καθώς θα υπάρξει μετάδοση του προβλήματος.

«Αν δεν το ψηφίσουμε –λένε- αύριο θα επέλθει χρεοκοπία και επιστροφή στη δραχμή. Νομικά δεν υπάρχει δυνατότητα προς το παρόν να μας βγάλουν από το ευρώ. Αυτό που μπορούν να κάνουν είναι να μας πιέσουν και να πούμε εμείς ότι φεύγουμε. Αλλά αυτό δεν θα το κάνουν τώρα γιατί αν φύγει Ελλάδα από ευρώ υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης . Αυτό που μπορούν να κάνουν είναι να πούνε ότι η ΕΚΤ δεν δέχεται τα δικά μας ομόλογα, όμως θα πρέπει να μη δεχτεί και τα σκουπίδια τα ισπανικά, τα πορτογαλικά, τα ιταλικά και την επόμενη μέρα δεν υπάρχει ευρώ. Το κόστος για Ευρώπη είναι πολύ μεγάλο.

«Αν πούμε δεν πληρώνουμε το ομόλογο στις 20 του Μάρτη θα τρέχουν όλοι να βρούνε τη λύση του προβλήματος. Δεν δέχομαι να συνεχίσουμε μια πολιτική που μας επεβλήθηκε και ήταν λάθος, αυτό είναι ακόμη μεγαλύτερο λάθος. Αυτό μας οδηγεί στην έξοδο από το ευρώ και στην επιστροφή στη δραχμή όταν σε λίγο καιρό θα δημιουργήσουν μηχανισμούς και τοίχο να μην υπάρξει μετάδοση σε άλλες χώρες» είπε χαρακτηριστικά.


Πηγή: skai.gr