Κλείσιμο

Σε εξέλιξη η συζήτηση του νομοσχεδίου για τη δανειακή σύμβαση στη Βουλή

Ξεκίνησε η συζήτηση του νομοσχεδίου για τη δανειακή σύμβαση στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής. Την Κυριακή θα τεθεί σε ψηφοφορία από την Ολομέλεια της Βουλής, με τη διαδικασία του κατεπείγοντος.

Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει τρία κεφαλαία: το PSI, την επανα-κεφαλαιοποίηση των τραπεζών και την εξουσιοδότηση του Λούκα Παπαδημου και του Ευάγγελου Βενιζέλου να υπογράψουν τη νέα σύμβαση.

Τα συγκεκριμένα μέτρα θα εξειδικεύονται σε εφαρμοστικό νόμο που θα κατατεθεί στη Βουλή εντός δεκαπενθημέρου.

Σημειώνεται ότι σήμερα ο κ. Παπαδήμος θα προχωρήσει σε μαγνητοσκοπημένο διάγγελμα στον ελληνικό λαό, ενώ τη Δευτέρα, την επομένη της υπερψήφισης της δανειακής σύμβασης, θα ακολουθήσει ο ανασχηματισμός της κυβέρνησης.

Μιλώντας στην έναρξη του υπουργικού συμβουλίου την Παρασκευή, ο κ. Παπαδήμος διαμήνυσε ότι όποιος διαφωνεί και δεν ψηφίσει το νέο πρόγραμμα δεν μπορεί να παραμείνει στην κυβέρνηση, ενώ υπογράμμισε ότι οι πολιτικοί αρχηγοί των δύο κομμάτων που συμμετέχουν και στηρίζουν την κυβέρνηση συμφώνησαν με το περιεχόμενο του νέου προγράμματος.

Αναφέρθηκε εκτεταμένα στον κίνδυνο καταστροφής για τη χώρα εάν δεν προχωρήσει η νέα δανειακή σύμβαση, προειδοποιώντας ότι μία άτακτη χρεοκοπία θα έριχνε τη χώρα σε καταστροφική περιπέτεια και θα δημιουργούσε συνθήκες ανεξέλεγκτου οικονομικού χάους και κοινωνικής έκρηξης.

Όπως επισήμανε, «πρέπει να εγκριθεί το νέο δανειακό πρόγραμμα και να προχωρήσει η νέα δανειακή σύμβαση, κάθε άλλη επιλογή θα ήταν καταστροφική (...) δεν είναι επιλογή που μπορούμε να επιτρέψουμε καθώς η χώρα θα πληρώσει πανάκριβα τις συνέπειες.»

Ο κ. Παπαδήμος σημείωσε ότι το κράτος θα αδυνατούσε να πληρώσει μισθούς και συντάξεις και δε θα μπορούσε να καλύψει στοιχειώδεις ανάγκες όπως νοσοκομεία και σχολεία.

Σε αυτό το πλαίσιο, τόνισε ότι η νέα δανειακή συμφωνία θα βοηθήσει την ομαλή χρηματοδότηση της χώρας, ενώ τόνισε την ανάγκη να αποκατασταθεί η ανταγωνιστικότητα η δημοσιονομική σταθερότητα και η εμπιστοσύνη των αγορών και να διασφαλιστεί η χρηματοπιστωτική σταθερότητα.

«Με συναίσθημα ευθύνης απέναντι στη πατρίδα στηρίζω τις προσπάθειές σας για να μη γονατίσει η Ελλάδα, για να μην καταστραφεί η εθνική μας και οικογενειακή μας οικονομία» ανέφερε από την πλευρά του ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος απευθυνόμενος στον κ. Παπαδήμο.

Την ανάγκη παράτασης του βίου της κυβέρνησης επισήμανε στο υπουργικό συμβούλιο η υπουργός Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου.

Να συμμετάσχει στην απομείωση του ελληνικού χρέους και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ζήτησε ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας Γιάννης Ραγκούσης.

Την Παρασκευή τις παραιτήσεις τους στον πρωθυπουργό υπέβαλαν οι τέσσερις υπουργοί του ΛΑΟΣ (Βορίδης, Γεωργιάδης, Γεωργίου, Ροντούλης), ενώ την παραίτησή της υπέβαλε και η αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου. Την Πέμπτη την παραίτησή του υπέβαλε ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γιάννης Κουτσούκος.

Η δήλωση του πρωθυπουργού αναλυτικά ΕΔΩ
Πηγή: skai.gr