«Ναι» για τη δανειακή σύμβαση από υπουργικό - ερωτηματικό ο Παπουτσής

Την πολιτική στήριξη των μελών του υπουργικού συμβουλίου για τη νέα δανειακή σύμβαση, και τα μέτρα που αυτή συνεπάγεται, ζήτησε και έλαβε ο Λουκάς Παπαδήμος κατά τη διάρκεια του πεντάωρου υπουργικού συμβουλίου που ολοκληρώθηκε λίγο πριν τα μεσάνυχτα της Παρασκευής.

Παρά τις επιμέρους επιφυλάξεις που υπήρξαν, το νομοσχέδιο υπεγράφη από όλα τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου.

Ωστόσο, ο Χρήστος Παπούτσης είχε κατ' ιδίαν συνάντηση με τον κ. Παπαδήμο τον οποίο ζήτησε να δει μετά το υπουργικό εκφράζοντας ενστάσεις για όσα θα γίνουν την Κυριακή με την ψήφιση της σύμβασης.

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη ήθελε να διαπιστώσει αν υπάρχουν οι προϋποθέσεις για την περαιτέρω παραμονή του στην κυβέρνηση, αλλά μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης των δύο ανδρών δεν έγινε κάτι νεότερο γνωστό. Εξάλλου, κατά τη διάρκεια του υπουργικού ο κ. Παπουτσής ήγειρε σοβαρές ενστάσεις για τις αλλαγές στα εργασιακά.

Σημειώνεται ότι ο κ. Παπαδήμος θα προχωρήσει το Σάββατο σε μαγνητοσκοπημένο διάγγελμα στον ελληνικό λαό, ενώ τη Δευτέρα, την επομένη της υπερψήφισης της δανειακής σύμβασης, θα ακολουθήσει ο ανασχηματισμός της κυβέρνησης.

Εξάλλου, όπως ενημέρωσε τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος, το ν/σ της νέας δανειακής σύμβασης εισάγεται το Σάββατο στη Βουλή, και θα ψηφιστεί την Κυριακή στην Ολομέλεια της Βουλής.

Μιλώντας στην έναρξη του υπουργικού συμβουλίου, ο κ. Παπαδήμος διαμήνυσε ότι όποιος διαφωνεί και δεν ψηφίσει το νέο πρόγραμμα δεν μπορεί να παραμείνει στην κυβέρνηση, ενώ υπογράμμισε ότι οι πολιτικοί αρχηγοί των δύο κομμάτων που συμμετέχουν και στηρίζουν την κυβέρνηση συμφώνησαν με το περιεχόμενο του νέου προγράμματος.

Αναφέρθηκε εκτεταμένα στον κίνδυνο καταστροφής για τη χώρα εάν δεν προχωρήσει η νέα δανειακή σύμβαση, προειδοποιώντας ότι μία άτακτη χρεοκοπία θα έριχνε τη χώρα σε καταστροφική περιπέτεια και θα δημιουργούσε συνθήκες ανεξέλεγκτου οικονομικού χάους και κοινωνικής έκρηξης.

Όπως επισήμανε, «πρέπει να εγκριθεί το νέο δανειακό πρόγραμμα και να προχωρήσει η νέα δανειακή σύμβαση, κάθε άλλη επιλογή θα ήταν καταστροφική (...) δεν είναι επιλογή που μπορούμε να επιτρέψουμε καθώς η χώρα θα πληρώσει πανάκριβα τις συνέπειες.»

Ο κ. Παπαδήμος σημείωσε ότι το κράτος θα αδυνατούσε να πληρώσει μισθούς και συντάξεις και δε θα μπορούσε να καλύψει στοιχειώδεις ανάγκες όπως νοσοκομεία και σχολεία.

Σε αυτό το πλαίσιο, τόνισε ότι η νέα δανειακή συμφωνία θα βοηθήσει την ομαλή χρηματοδότηση της χώρας, ενώ τόνισε την ανάγκη να αποκατασταθεί η ανταγωνιστικότητα η δημοσιονομική σταθερότητα και η εμπιστοσύνη των αγορών και να διασφαλιστεί η χρηματοπιστωτική σταθερότητα.

«Με συναίσθημα ευθύνης απέναντι στη πατρίδα στηρίζω τις προσπάθειές σας για να μη γονατίσει η Ελλάδα, για να μην καταστραφεί η εθνική μας και οικογενειακή μας οικονομία» ανέφερε από την πλευρά του ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος απευθυνόμενος στον κ. Παπαδήμο.

Την ανάγκη παράτασης του βίου της κυβέρνησης επισήμανε στο υπουργικό συμβούλιο η υπουργός Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου.

Να συμμετάσχει στην απομείωση του ελληνικού χρέους και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ζήτησε ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας Γιάννης Ραγκούσης.

Την Παρασκευή τις παραιτήσεις τους στον πρωθυπουργό υπέβαλλαν οι τέσσερις υπουργοί του ΛΑΟΣ (Βορίδης, Γεωργιάδης, Γεωργίου, Ροντούλης), ενώ την παραίτησή της υπέβαλλε και η αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου. Την Πέμπτη την παραίτησή του υπέβαλε ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γιάννης Κουτσούκος.

Η δήλωση του πρωθυπουργού αναλυτικά ΕΔΩ
Πηγή: skai.gr