Κλείσιμο

Δυσπιστία στην Ευρώπη για Ελλάδα – Τρεις σκληροί όροι για τα χρήματα

Για την επόμενη Τετάρτη και υπό όρους μετατίθεται η οριστική απόφαση του Eurogroup για τη νέα βοήθεια προς την Ελλάδα, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε από τις Βρυξέλλες ο Πρόεδρος του Συμβουλίου, Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ, λίγο μετά τη λήξη των εργασιών των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης.

Σύμφωνα με τον Γιουνκέρ θα πρέπει:
• Να ψηφιστεί η νέα δανειακή σύμβαση από τη Βουλή.
• Να εξευρεθούν πρόσθετες περικοπές, ύψους 325 εκατ. ευρώ για το 2012 και
• Να παράσχουν οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί που στηρίζουν την κυβέρνηση «ισχυρές δεσμεύσεις» για την εφαρμογή του προγράμματος.

Ο επικεφαλής του Eurogroup διεμήνυσε ότι καμία δόση του νέου δανείου δεν θα εκταμιευθεί εάν δεν υπάρχει πιστή εφαρμογή των συμφωνηθέντων.

Στο ίδιο μήκος κύματος ο επίτροπος Όλι Ρεν που τόνισε ότι «το μέλλον της Ελλάδας βρίσκεται στα χέρια εκείνων που έχουν την πολιτική ευθύνη στην κυβέρνηση και τη Βουλή». Παράλληλα, ανέφερε ότι η Ευρωζώνη μελετά την πιθανότητα να δημιουργηθεί ένας δεσμευμένος λογαριασμός για την χρηματοδότηση του χρέους της Ελλάδας.

Επιπλέον, το Eurogroup αποφάσισε να ενισχυθεί η παρουσία και το εύρος των δραστηριοτήτων της Ομάδας Δράσης στην Ελλάδα.

Δραματικοί τόνοι από Βενιζέλο

«Έχουμε να διαλέξουμε ανάμεσα σε αποφάσεις δύσκολες και σε αποφάσεις ακόμα πιο δύσκολες, ανάμεσα σε θυσίες και σε ακόμη μεγαλύτερες θυσίες», τόνισε ο υπουργός Οικονομικών και πρόσθεσε ότι δεν είναι καιρός για παιχνίδι δημαγωγίας.

Ο κ. Βενιζέλος κάλεσε όλες τις πολιτικές δυνάμεις της χώρας να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να πράξουν ό,τι είναι αναγκαίο προκειμένου την επόμενη Τετάρτη το Eurogroup να εγκρίνει το νέο πρόγράμμα βοήθειας προς την Ελλάδα.

Είπε επίσης ότι στο τραπέζι της συνεδρίασης του Eurogroup τέθηκαν όλα τα στοιχεία που συνιστούν τον ελληνικό δημόσιο βίο, για τα οποία θα ενημερώσει διεξοδικά τον πρωθυπουργό, το Υπουργικό Συμβούλιο, τα κόμματα, την κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ, τη Βουλή των Ελλήνων και ολόκληρο τον ελληνικό λαό.

Καψής: Δύσκολες στιγμές

«Οι στιγμές είναι κρίσιμες για τη χώρα και απαιτούν υπευθυνότητα απ' όλους. Ο,τιδήποτε άλλο δεν βοηθά», αναφέρει σε ανακοίνωσή του μετά το Eurogroup ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παντελής Καψής.

Αναφέρει ότι στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης διαφάνηκε ότι βρισκόμαστε ακόμη στη μέση της διαδρομής. «Έχουμε πετύχει πολλά, σημείωσε, θα πρέπει όμως να γίνουν πολύ περισσότερα».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επισημαίνει ότι πρώτο βήμα θα είναι η ψήφιση από τη Βουλή της συμφωνίας για το νέο οικονομικό πρόγραμμα που θα υποδηλώνει και τη δέσμευση των κομμάτων.

«Είναι ώρα να αναλάβουμε όλοι τις ευθύνες μας. Χρειαζόμαστε πράξεις και όχι λόγια», καταλήγει ο κ. Καψής.
Πηγή: skai.gr