Α. Τσίπρας: Η άτακτη χρεοκοπία θα προκαλέσει πρόβλημα σε όλη την Ευρωζώνη

Η Ελλάδα έχει ένα ισχυρό διαπραγματευτικό χαρτί, δήλωσε στην εκπομπή του ΣΚΑΪ Πρώτη Γραμμή ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, καθώς αν η χώρα μας καταρρεύσει, η Γερμανία θα αναγκαστεί να πληρώσει 500 δισ. ευρώ μέσα στο 2012.

Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα: «Για να γίνει πιστευτή η εναλλακτική μας πρόταση, που είναι ισχυρή διαπραγμάτευση με βασικό άξονα το ότι εμείς δεν εφαρμόζουμε άλλο προγράμματα λιτότητας, γιατί αυτά δημιουργούν την ύφεση και η ύφεση είναι το πρόβλημα, πρέπει να ξεκινήσουμε από μια εκτίμηση. Εκτός από την Ελλάδα, που πράγματι έχει πρόβλημα και αν προχωρήσουμε σε άτακτη χρεοκοπία, δηλαδή αν υπάρξει αδυναμία πληρωμής των ομολογιούχων, θα αντιμετωπίσουμε και το τραπεζικό σύστημα και ενδεχομένως αργότερα και οι μισθοί και οι συντάξεις, αλλά αυτό σε δεύτερη φάση, γιατί όλη η κυρίαρχη επιχειρηματολογία είναι οι μισθοί και οι συντάξεις οι οποίες βγαίνουν όμως από τα φορολογικά έσοδα. Θα είναι μόνο η Ελλάδα που θα έχει πρόβλημα; Εμείς λέμε ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα θα το έχει η ίδια η ευρωζώνη. Εμείς λέμε ότι η Ελλάδα είναι χώρα της ευρωζώνης με ισότιμες υποχρεώσεις αλλά και δικαιώματα, είναι ένα πολύ ισχυρό διαπραγματευτικό χαρτί. Και δεν το λέω πια μόνο εγώ. Χθες ο πρόεδρος του ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, σοσιαλδημοκράτης ο κ. Σουλτς, βγήκε και είπε ότι αν η Ελλάδα προχωρήσει σε άτακτη χρεοκοπία, κακό που την φύλαγε την ευρωζώνη».

«Το χρέος είναι μη διαχειρίσιμο (...) με το PSI τα περισσότερα χρήματα τα τράπεζα θα πάνε στις τράπεζες και τους ομολογιούχους» τόνισε. Ζήτησε διαγραφή του χρέους, ή τουλάχιστον να δοθεί περιθώριο χρόνου στην ελληνική πλευρά με τρία χρόνια χρόνιαχωρίς την καταβολή τόκων και χρεολυσίων στους πιστωτές.

Για την τρόικα, τόνισε ότι ο Ευάγγελος Βενιζέλος κάθεται στο τραπέζι με «υπαλληλίσκους δεύτερης διαλογής» τους οποίους ο ΣΥΡΙΖΑ θα απέλαυνε αν ήταν στην εξουσία.

Για το ενδεχόμενο παράτασης του βίου της κυβέρνησης Παπαδήμου τόνισε σκωπτικά ότι τα κόμματα που τη στηρίζουν θα μπορούσαν να καταργήσουν και τις εκλογές.

Πηγή: skai.gr