Θ. Πάγκαλος: Αναδιοργάνωση των κομμάτων και μεικτό εκλογικό σύστημα

Σύγχρονο εκλογικό σύστημα και δημοκρατική οργάνωση των πολιτικών κομμάτων είναι απαραίτητες προϋποθέσεις για την ανασυγκρότηση της πολιτικής ζωής και την επιβίωση της δημοκρατίας, τονίζει σε άρθρο του στην Καθημερινή ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θεόδωρος Πάγκαλος.

Συγκεκριμένα, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης ζητάει την κατάργηση του σταυρού προτίμησης και την εφαρμογή ενός μεικτού εκλογικού συστήματος στη χώρα. Ειδικότερα υποστηρίζει πως εκατό βουλευτές θα πρέπει να εκλέγονται από μία ενιαία πανελλαδική περιφέρεια ή δύο έως τρεις περιφέρεις και οι υπόλοιποι διακόσιοι να εκλέγονται σε μονοεδρικές περιφέρειες που θα συγκροτηθούν με ισοδύναμη εκλογική βάση ή στον πρώτο γύρο με απόλυτη πλειοψηφία ή στον δεύτερο γύρο μεταξύ δύο πλειοψηφησάντων.

Ένα τέτοιο σύστημα θα έβαζε τέλος «στην φαυλοκρατία και το πελατειακό κράτος», υπογραμμίζει ο κ. Πάγκαλος.

Αναφορικά με τη λειτουργία των πολιτικών κομμάτων, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης τονίζει πως οι δομές του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ. παραμένουν ίδιες από την εποχή της ίδρυσής τους, από τον Ανδρέα Παπανδρέου και τον Κωνσταντίνο Καραμανλή αντίστοιχα.

Αναφερόμενος ειδικότερα στο ΠΑΣΟΚ, ο κ. Πάγκαλος υπογραμμίζει στο άρθρο του πως το κόμμα έχει παραμείνει από τον καιρό του Ανδρέα Παπανδρέου ένα «προσωποπαγές» κόμμα. Για να επιβιώσει υποστηρίζει πως το ΠΑΣΟΚ θα πρέπει να οργανώσει τα συνέδριά του όπως και τα υπόλοιπα κόμματα της Δύσης, παρουσιάζοντας δηλαδή κείμενα θέσεων που θα αφορούν τα θεμελιώδη πολιτικά προβλήματα της χώρας.
Πηγή: skai.gr