Στο «μικροσκόπιο» σήμερα τα εργασιακά

Tη μεγάλη πίεση χρόνου που ασκεί η τρόικα για να κλείσει η διαπραγμάτευση για τη νέα δανειακή σύμβαση επεσήμανε ο πρωθυπουργός κατά τη χθεσινή διυπουργική σύσκεψη, ενώ ενόψει της σημερινής (Παρασκευή) συνάντησης με τους εκπροσώπους της τρόικας, ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης ανέλυσε με στοιχεία όλα τα δυνατά σενάρια για τα εργασιακά και τη μείωση του μισθολογικού κόστους που απαιτούν πειστικά οι δανειστές μας. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, στη διυπουργική τονίστηκε ότι οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τις 13 Φεβρουαρίου.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, στο «τραπέζι» τέθηκαν οι κατευθυντήριες γραμμές της επικείμενης σκληρής διαπραγμάτευσης με την τρόικα, επί του δεκασέλιδου σημειώματος που συνετάγη από εκπροσώπους της και ειδικότερα όλες οι πτυχές του εργασιακού και μισθολογικού ζητήματος, καθώς και ο τρόπος κάλυψης των αποκλίσεων του προϋπολογισμού του 2011 ύψους 2 δισ. ευρώ.

Σήμερα Παρασκευή θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση του υπουργού Εργασίας Γιώργου Κουτρουμάνη με την τρόικα. Κυβερνητικοί παράγοντες ανέφεραν ότι στη σημερινή συνάντηση με την τρόικα ο κ. Κουτρουμάνης θα πρέπει να καταστήσει σαφές στους εκπροσώπους των πιστωτών ότι δεν μπορεί να μειωθεί ο κατώτατος μισθός ούτε ο 13ος και ο 14ος, με βάση την συμφωνία των κοινωνικών εταίρων.

Ο υπουργός Εργασίας, σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται να αντιπροτείνει στοχευμένες επιχειρησιακές συμβάσεις σε κλάδους της οικονομίας καθώς παρατηρούνται μισθολογικές αποκλίσεις μεταξύ κλαδικών και επιχειρησιακών συμβάσεων. Εκτιμάται ότι με τον τρόπο αυτό και τη μείωση του μη μισθολογικού κόστους, η συνολική μείωση θα ανέλθει στο 10%.

Αναφορικά με το θέμα των επικουρικών συντάξεων ο υπουργός Εργασίας ενημέρωση τη διυπουργική ότι απαιτούνται τα επόμενα τρία χρόνια 650 εκατ. ευρώ για να μην περικοπούν.
Πηγή: skai.gr