Γραπτές δεσμεύσεις για τις μεταρρυθμίσεις ζητούν οι Ευρωπαίοι – Νέες διαπραγματεύσεις για PSI

Aσφυκτικές πιέσεις για νέες γραπτές δεσμεύσεις από τις ελληνικές πολιτικές δυνάμεις απευθύνουν ευρωπαίοι αξιωματούχοι ενόψει της ολοκλήρωσης των διαπραγματεύσεων για το PSI και τη σύναψη της νέας δανειακής δέσμευσης.

Την ίδια ώρα, σε τεντωμένο σκοινί προχωρούν οι διαπραγματεύσεις για την ανταλλαγή των ομολόγων μετά την απόφαση του Eurogroup να πιέσει τους ιδιώτες πιστωτές για επιτόκιο έως 3%, αλλά και τη δήλωση του επιτρόπου Ρεν ότι η Ελλάδα είναι πιθανόν να υποχρεωθεί να ενεργοποιήσει τις ρήτρες υποχρεωτικής συμμετοχής.

Πάντως σε συζήτηση με δημοσιογράφους ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι το πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων θα έχει κλείσει το αργότερο στις αρχές της επομενης εβδομάδας. Μάλιστα ο κ. Παπαδήμος εκτιμησε ότι ενδεχομένως να μην χρειαστεί να έρθει εκ νέου ο προεδρος του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου Τσαρλς Νταλάρα.

Γραπτές δεσμεύσεις

Ρεν και Σόιμπλε ζήτησαν εκ νέου από τα πολιτικά κόμματα να δεσμευθούν για την προώθηση των μεταρρυθμίσεων που έχουν συμφωνηθεί ανεξάρτητα από το εκλογικό αποτέλεσμα, ενώ ο πρόεδρος του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου Τσαρλς Νταλάρα προειδοποίησε ότι ο χρόνος τελειώνει και κάλεσε όλα τα εμπλεκόμενα μέρη που συμμετέχουν στις συνομιλίες να τιμήσουν τη συμφωνία του Οκτωβρίου. Ακόμα ο κ. Νταλάρα επεσήμανε ότι το σημαντικότερο στο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους είναι η εθελοντική συμμετοχή των ιδιωτών, προσθέτοντας ότι το υποχρεωτικό «κούρεμα» δεν αποτελεί λύση, «καθώς είναι συνδεδεμένο με πολλά ρίσκα, τα οποία συχνά υποτιμόνται».

Από την πλευρά του ο αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου, Philip Suttle, σε αποκλειστική του συνέντευξη στο ΣΚΑΪ δήλωσε ότι «ο κίνδυνος μίας ανεξέλεγκτης χρεοκοπίας της Ελλάδας είναι ορατός και πολύ πιθανός αν δεν προχωρήσει η συμφωνία για το PSI».

«Φαίνεται ότι η εφαρμογή των διαρθρωτικών αλλαγών στην Ελλάδα έχει αποτύχει», δήλωσε από τις Βρυξέλλες ο υπουργός Οικονομικών της Σουηδίας Anders Borg, ενώ ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Wolfgang Schauble εκτίμησε οι διαπραγματεύσεις μεταξύ ελληνικής κυβέρνησης και πιστωτών έχουν ακόμα πολύ δρόμο για τον τερματισμό.

Βενιζέλος: Συμφωνία μέσα στις επόμενες οκτώ ημέρες

Από τις Βρυξέλλες και λίγο μετά τη λήξη των εργασιών του Συμβουλίου Ecofin ο υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, δήλωσε ότι οι διαπραγματεύσεις με τον ιδιωτικό τομέα για το πρόγραμμα ανταλλαγής ελληνικών ομολόγων (PSI) μπαίνουν στην τελική ευθεία. Όπως διευκρίνισε, στόχος είναι να ολοκληρωθεί το σχήμα για το PSI μέσα στο επόμενο οχταήμερο και η δημόσια προσφορά της Ελλάδας προς τους ιδιώτες πιστωτές να γίνει ως τις 13 Φεβρουαρίου.

Ακόμα ο υπουργός Οικονομικών σημείωσε ότι το PSI «θα βγάλει από τους ώμους του ελληνικού λαού ένα βάρος 100 δισ. ευρώ, που αντιστοιχεί στο 47% του ΑΕΠ».

Επιπλέον ο κ. Βενιζέλος υπογράμμισε ότι η διαπραγμάτευση με τον ιδιωτικό τομέα συνδέεται με το νέο δανειακό πρόγραμμα της Ελλάδας, το οποίο πρόκειται να ολοκληρωθεί τις επόμενες ημέρες, μέσω της διαπραγμάτευσης με την Τρόικα. Σημείωσε, δε, ότι η συμφωνία για τις προϋποθέσεις του δεύτερου δανειακού προγράμματος πρέπει να επέλθει το ταχύτερο δυνατό, καθώς χωρίς αυτήν η Ελλάδα δεν μπορεί να προβεί σε δημόσια προσφορά για το PSI. «Χωρίς τα 130 δισ. ευρώ του νέου προγράμματος δεν μπορεί να γίνει ούτε το PSI, ούτε να χρηματοδοτηθούν οι ανάγκες της χώρας τα επόμενα χρόνια», είπε χαρακτηριστικά.
Πηγή: skai.gr