Στο «τραπέζι» όλα τα σενάρια για τους μισθούς στον ιδιωτικό τομέα

Καταλυτική σημασία για την τύχη των μισθών του ιδιωτικού τομέα έχει η σημερινή συνάντηση των εργοδοτικών φορέων, με όλα τα σενάρια να είναι ανοικτά. Η συμφωνία ή όχι των κοινωνικών εταίρων θα επηρεάσει και τη συζήτηση που θα έχει ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κουτρουμάνης, με την τρόικα μέσα στο Σαββατοκύριακο.

Το μείζον θέμα εστιάζεται στην ανεύρεση εκείνης της φόρμουλας που θα έδιδε στη ΓΣΕΕ τη δυνατότητα να συνυπογράψει τουλάχιστον «πάγωμα» των μισθών, χωρίς όμως να καταλύει την ισχύ της υφιστάμενης Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΕΓΣΣΕ).

Σε αυτό το πλαίσιο έχουν εξεταστεί διάφορα σενάρια, ανάμεσα στα οποία και εκείνο της υπογραφής μιας νέας σύμβασης ή ακόμη και μιας συμπληρωματικής συμφωνίας, με την οποία θα μετατεθεί η αύξηση του 2,5% - 2,6% (ύψος των ευρωπαϊκού πληθωρισμού του 2011) για το τέλος του 2012.

Μέχρι αυτή τη στιγμή πάντως συνδικαλιστές της ΓΣΕΕ δηλώνουν ανυποχώρητοι αναφορικά με το «πάγωμα» της ΕΓΣΣΕ. Διαβεβαιώνουν ότι περιθώρια συμφωνία υπάρχουν μόνο για τη μείωση του μη μισθολογικού κόστους ,εφόσον όμως συνδυαστεί και με την εξεύρεση του οικονομικού ισοδύναμου, έτσι ώστε να μην υπάρξουν απώλειες για τα Ταμεία.

Σε κάθε περίπτωση, όμως, για να διασωθεί ο 13ος και ο 14ος μισθός και να απομακρυνθεί το ενδεχόμενο νομοθετικής ρύθμισης με την οποία θα καταργείται η υποχρεωτική καταβολή της αύξηση που προβλέπει η σύμβαση για το προσεχές καλοκαίρι, πρέπει να προδικάζεται συνέχιση της διαδικασίας υποτίμησης των μισθών κι όχι μόνο μείωση του μη μισθολογικού κόστους (ασφαλιστικών εισφορών).

Σε πρόσφατη συνέντευξή του στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNBC ο πρωθυπουργός έκανε αναφορά στην ανάγκη εσωτερικής υποτίμησης τιμών και μισθών προκειμένου να βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητα, ενώ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παντελής Καψής δήλωσε με νόημα ότι η κυβέρνηση δεν δεσμεύεται να υιοθετήσει μια ενδεχόμενη συμφωνία των κοινωνικών εταίρων.
Πηγή: skai.gr