Γαλλογερμανικές απειλές για διακοπή της χρηματοδότησης

«Υλοποιήστε τις δεσμεύσεις σας αν θέλετε να εκταμιευθεί η οικονομική βοήθεια». Αυτό ήταν το τελεσίγραφο της καγκελαρίου Μέρκελ προς την ελληνική κυβέρνηση λίγο μετά τη συνάντησή της με το Γάλλο πρόεδρο Σαρκοζί. Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ Σόιμπλε, ο οποίος ζήτησε και επιτάχυνση των διαπραγματεύσεων για τη νέα δανειακή σύμβαση και το PSI, ενώ ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπέι σχολίασε: « Οι διαδικασίες θα μπορούσαν να ολοκληρωθούν στο τέλος του μήνα αλλά δεν υπάρχει καθορισμένη ημερομηνία. Σε κάθε περίπτωση πρέπει να κάνουμε γρήγορα».

Το περιοδικό Spiegel πάντως διαπιστώνει καθυστερήσεις στις μεταρρυθμίσεις και αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις για το PSI. Γι' αυτούς τους λόγους αναφέρει ότι το ΔΝΤ δεν θεωρεί πλέον ότι το κούρεμα 50% του ελληνικού χρέους είναι αρκετό. Επικαλείται μάλιστα δηλώσεις τραπεζίτη σύμφωνα με τις οποίες η Ουάσιγκτον πιέζει για κούρεμα 90%.

Στην ίδια γραμμή και οι αναλυτές της UBS οι οποίοι πιστεύουν ότι η αναδιάρθρωση θα είναι υποχρεωτική οδηγώντας στην ενεργοποίηση των CDS με την Ελλάδα πάντως να παραμένει στο ευρώ. Πιο αισιόδοξοι εμφανίζονται οι Financial Times που εκτιμούν ότι το κούρεμα θα κυμανθεί τελικά μεταξύ 55-60%.

Οι απαισιόδοξες εκτιμήσεις συνεχίζονται και ως προς τον τομέα της ανάπτυξης. Οι εμπειρογνώμονες του Economist υπολογίζουν ότι η ύφεση το 2012 στην Ελλάδα θα βαθύνει ακόμη πιο πολύ προσεγγίζοντας το 7% όταν οι πιο απαισιόδοξες εκτιμήσεις της τρόικας δεν υπερβαίνουν το 3,5%.

Φέρνοντας ως παράδειγμα την ελληνική υπόθεση, η Societe Generale στην έκθεση της επιχειρηματολογεί ότι όσο η Ευρώπη επιμένει στην λιτότητα, τόσο θα εγκλωβίζει τις χώρες σε σπιράλ ύφεσης.

Τέλος, για τον κεντρικό τραπεζίτη της Τσεχίας Μίροσλαβ Σίνγκερ, η μόνη λύση για την Ελλάδα είναι η έξοδος από το κοινό νόμισμα και η υποτίμηση του νέου της νομίσματος αφού δεν φαίνεται προθυμία από τους Ευρωπαίους να την ενισχύσουν με επιπλέον χρήματα.

Πηγή: Χρυσόστομος Τσούφης