FT: Δυσκολίες για τη συνθήκη των 17 συν έξι

Οι γαλλογερμανικές ελπίδες για μία νέα συνθήκη που θα δεσμεύει τις χώρες της Ευρώπης σε πιο αυστηρή δημοσιονομική πειθαρχία, όπως συμφωνήθηκε κατ’ αρχήν στις Βρυξέλλες την περασμένη εβδομάδα, τίθενται υπό αμφιβολία λόγω των δυσκολιών που αντιμετωπίζουν πολλές κυβερνήσεις στο να περάσουν τη συμφωνία από τα Κοινοβούλιά τους, γράφουν οι Φαϊνάνσιαλ Τάιμς.

Η πίεση είναι μεγαλύτερη κυρίως στις χώρες που δεν αποτελούν μέλη της ευρωζώνης, οι οποίες προειδοποιούν ότι η αποδοχή της συνθήκης εξαρτάται από το ακριβές νομικό κείμενο. Η κύρια επιφύλαξη αφορά στο κατά πόσο η Κομισιόν θα έχει δικαίωμα εποπτείας των εθνικών προϋπολογισμών και στις εκτός ευρωζώνης χώρες.

Ακόμα και εντός των 17 πάντως έχουν υπάρξει έντονες αντιδράσεις. Στην Ιρλανδία ο πρωθυπουργός Έντα Κένι αντιμετωπίζει αίτημα για διενέργεια δημοψηφίσματος, ενώ στην Ολλανδία ο Μαρκ Ρούτε δέχεται επικρίσεις για τη στάση του.

Σε άρθρο του ο Μάρτιν Γουλφ των Φαϊνάνσιαλ Τάιμς εξάλλου εκτιμά ότι η σύνοδος κορυφής ήταν μία καταστροφική αποτυχία και χαρακτηρίζει την ένωση δημοσιονομικής πειθαρχίας που οραματίζονται Μέρκελ και Σαρκοζί «ένωση αστάθειας και στασιμότητας». Όσον αφορά τις αυξημένες εξουσίες της Κομισιόν έναντι των κυβερνήσεων στον καθορισμό εθνικών προϋπολογισμών, τις χαρακτηρίζει «συνταγματικό τερατούργημα».
Πηγή: Θανάσης Γκαβός, Λονδίνο