Κλείσιμο

Αυτοκριτική από τη Γερμανία για το «ελληνικό ζήτημα»

Αυτοκριτική του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών για την αντιμετώπιση του «ελληνικού ζητήματος». Με αφορμή την επιστολή του Αντώνη Σαμαρά προς την τρόικα που κρίνεται επαρκής από το Βερολίνο, αξιωματούχοι του υπουργείου αναγνωρίζουν ότι έγιναν σημαντικά λάθη στην επίλυση της κρίσης στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με τους αξιωματούχους το πρώτο πακέτο που συμφωνήθηκε για την Ελλάδα, δεν ήταν αρκετό, και έπρεπε να είχε συμφωνηθεί ένα μεγαλύτερο πακέτο από το 2010. Επιπλέον, η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα έπρεπε να είχε ξεκινήσει από την πολύ αρχή, καθώς τότε υπήρχε η βούληση από τον ιδιωτικό τομέα να συμμετέχει στο ελληνικό πακέτο. Έπρεπε να είχαν γίνει 3 - 4 γενναία βήματα μαζί το 2010, αντί ένα κάθε φορά, περιμένοντας της αντιδράσεις. Ωστόσο, δεν υπήρχε, όπως αναφέρουν, η εμπειρία πάνω σε αυτά τα θέματα.

Η Ελλάδα πρέπει έως τα μέσα Δεκεμβρίου να ολοκληρώσει τη συμφωνία με τον ιδιωτικό τομέα και στα μέσα Ιανουαρίου να ξεκινήσει την υλοποίηση της συμφωνίας της 27ης Οκτωβρίου

Πολύ κρίσιμες θα είναι οι επόμενες εβδομάδες για το μέλλον της ευρωζώνης. Όπως ανέφεραν χαρακτηριστικά αξιωματούχοι του υπουργείου Οικονομικών της Γερμανίας, ο μοναδικός στόχος της ευρωζώνης αυτή τη στιγμή είναι η ανάκτηση της εμπιστοσύνης των αγορών.

Εξάλλου, οι αξιωματούχοι του υπουργείου Οικονομικών της Γερμανίας υποστηρίζουν ότι η ΕΚΤ πρέπει να έχει τη δυνατότητα να παρεμβαίνει με ένα προσωρινό τρόπο, ώστε να συγκρατηθούν τα επιτόκια σε Ισπανία και Ιταλία. Ωστόσο, κάτι τέτοιο δε θα λύσει το πρόβλημα της κρίσης στην ευρωζώνη μακροπρόθεσμα.
Πηγή: Ανταπόκριση από Βερολίνο: Δάφνη Ματζιαράκη