Σε λίγο η ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης

Κορυφώνονται οι διεργασίες στα κομματικά επιτελεία του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και του ΛΑ.Ο.Σ. για την επιλογή των νέων προσώπων που θα πλαισιώσουν τη νέα κυβέρνηση υπό τον Λουκά Παπαδήμο. Η νέα κυβέρνηση ορκίζεται σε λίγη ώρα. Θα ακολουθήσει η παράδοση - παραλαβή υπουργείων. Μετά την ορκωμοσία θα υπάρξει επικοινωνία του νέου πρωθυπουργού με τον πρόεδρο της Βουλής για τις προγραμματικές δηλώσεις και την ψήφο εμπιστοσύνης στη νέα κυβέρνηση.

Ο νέος πρωθυπουργός βρίσκεται αυτή την ώρα μαζί με τον κ. Παπανδρέου στο Μέγαρο Μαξίμου. Την παραίτησή του από βουλευτής ανακοίνωσε επισήμως ο Δ. Αβραμόπουλος, ο οποίος θα συμμετάσχει στη νέα κυβέρνηση ανοίγοντας το δρόμο για την είσοδο της Έλ. Κουντουρά στη Βουλή.

Το νέο κυβερνητικό σχήμα
Η παραμονή του Ευάγγελου Βενιζέλου στο υπουργείο Οικονομικών και την αντιπροεδρία φαίνεται ότι έχει "κλειδώσει". Αναπληρωτής υπ. Οικονομικών θα τοποθετηθεί εκ της ΝΔ ο Γ. Μουρμούρας, ενώ στη θέση του παραμένει ο Φ. Σαχινίδης.

Υποψήφιο για τη θέση του αντιπροέδρου εμφανίζεται και το όνομα του Θεόδωρου Πάγκαλου.

Η Άννα Διαμαντοπούλου παραμένει στο υπουργείο Παιδείας, με υφυπουργούς την Εύη Χριστοφιλοπούλου και τον Κ. Αρβανιτόπουλο.

Στο υπουργείο Υγείας παραμένει ο Α. Λοβέρδος με υφυπουργό το Δημήτρη Βαρτζόπουλο.

Υπουργός Άμυνας αναλαμβάνει ο αντιπρόεδρος της ΝΔ, Δ. Αβραμόπουλος, ο οποίος παραιτήθηκε από βουλευτής, ενώ αναπληρωτές υπουργοί αναλαμβάνουν ο κ. Ραγκούσης και ο κ. Γεωργίου από το ΛΑΟΣ.

Σύμφωνα με πληροοφίες ο Γ. Παπακωνσταντίνου δεν έχει δεχθεί τηλεφώημα για να παραμείνει στη θέση του υπουργού Περιβάλλοντος, ενώ στο υπουργείο παραμένει ο Γιάννης Μανιάτης.

Το υπουργείο Εξωτερικών αναλαμβάνει ο Σταύρος Δήμας με υφυπουργό τη Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου.

Ο Μ. Χρυσοχοΐδης αναμένεται να παραμείνει στο υπουργείο Ανάπτυξης με υφυπουργό τον Άδωνι Γεωργιάδη.

Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης παραμένει ο Κώστας Σκανδαλίδης με υφυπουργούς τους κ. Δριβελέγκα και Ροντούλη.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Μιλτιάδης Παπαϊωάννου παραμένει στο υπουργείο Δικαιοσύνης.

Υπουργός Εσωτερικών φέρεται να αναλαμβάνει ο Τάσος Γιαννίτσης με υφυπουργό την Φώφη Γεννηματά.

Στο υπουργείο Πολιτισμού με αρμοδιότητα για θέματα Τουρισμού, θα τοποθετηθεί ο Πέτρος Αλιβιζάτος, πρώην βουλευτής της ΝΔ.

Από πλευράς ΛΑΟΣ, πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Μ. Βορίδης θα τοποθετηθεί στο υπ. Υποδομών, ενώ υφυπουργός παραμένει ο κ. Μαγκριώτης.

Σύμφωνα πάντα με πληροφορίες, ο Τάσος Γιαννίτσης αναλαμβάνει το υπουργείο Εσωτερικών.
Πηγή: Χρήστος Κούτρας, Γιάννης Ντσούνος, Γιάννης Σιδέρης