Κλείσιμο

DW: Στο επίκεντρο της G20 η ανάπτυξη παρά τη γενικευμένη σύγχυση

Η εξαγγελία δημοψηφίσματος στην Ελλάδα διατάραξε την ημερήσια διάταξη στης Συνόδου Κορυφής των G20 στις Κάννες. Το απρόσμενο της ανακοίνωσης του Έλληνα πρωθυπουργού προκάλεσε αλλαγή προτεραιοτήτων της συνόδου.

Η σύγχυση που δημιουργήθηκε γέννησε αβεβαιότητα στις αναδυόμενες οικονομίες. Την ίδια στιγμή έγινε φανερή η ενόχληση των ΗΠΑ, για την αρχική αναβολή των προγραμματισμένων διαβουλεύσεων για μέτρα, τα οποία αναμένεται να τονώσουν την παγκόσμια οικονομία.

Η Κίνα περιμένει

Στη χθεσινή διμερή συνάντηση του Γάλλου προέδρου Νικολά Σαρκοζί με τον Κινέζο ομόλογό του Χου Ζιντάο, μία μέρα πριν από την έναρξη της G20, επιδιώχθηκε να διευκρινιστεί ο ρόλος των αναδυόμενων οικονομιών στη στήριξη της ευρωπαϊκής οικονομίας. Η Κίνα δείχνει να κρατάει αρχικά στάση αναμονής, μέχρι να διαπιστώσει ποια θα είναι η περαιτέρω διαχείριση του ελληνικού προβλήματος.
Με ενδιαφέρον αναμένεται επίσης η παρουσίαση του σχεδίου διάσωσης της ιταλικής οικονομίας, το οποίο κουβαλά στις αποσκευές του ο Ιταλός πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Η αποτυχία διάσωσης της Ελλάδας, συνεπάγεται υψηλούς κινδύνους για την υπερχρεωμένη Ιταλία.

ΗΠΑ: Ενόχληση για τις καθυστερήσεις

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ομπάμα συναντιέται αμέσως μετά τη σημερινή του άφιξη στις Κάννες για διμερείς συνομιλίες με τον Νικολά Σαρκοζί και την Άγκελα Μέρκελ. Η απρόσμενη αναζωπύρωση της συζήτησης για την Ελλάδα, προκάλεσε αναταραχή στις ΗΠΑ.
Αν και δεν επιθυμούν να ασκήσουν υπέρμετρες πιέσεις στην Ευρώπη, η αλλαγή της αρχικά προγραμματισμένης ατζέντας της συνόδου, τις βρίσκει ενοχλημένες. Οι ΗΠΑ είχαν την ελπίδα, ότι η σύνοδος θα μπορούσε να στείλει ένα μήνυμα προώθησης για την ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας.

Τα κράτη που συμμετέχουν στη G20 επιθυμούν τώρα να επιστρέψουν στην προγραμματισμένη ατζέντα των συζητήσεων, στοχεύοντας στη λήψη νέων μέτρων για μία μακροπρόθεσμη πορεία ανάπτυξης της οικονομίας.

Τα μέτρα θα αναζητηθούν μέσα από τον έλεγχο των χρηματαγορών, την προώθηση της παγκόσμιας ανάπτυξης και τη μεσοπρόθεσμη μεταρρύθμιση του παγκόσμιου νομισματικού συστήματος.
Πηγή: Daniel Schweschkewitz, Άρης Καλτιριμτζής, Υπεύθ. σύνταξης: Βιβή Παπαναγιώτου