Κλείσιμο

Γιούνκερ: Είμαστε προετοιμασμένοι σε περίπτωση αποχώρησης της Ελλάδας

H Ευρωζώνη επεξεργάζεται τρόπους για να διασφαλίσει ότι τα μέλη της δεν θα ζημιωθούν σε περίπτωση που η Ελλάδα αποχωρήσει από την Ευρωζώνη, δήλωσε νωρίτερα στην τηλεόραση ZDF ο ο επικεφαλής του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

«Είμαστε απολύτως προετοιμασμένοι για το ενδεχόμενο», τόνισε απαντώντας στο ερώτημα αν θα θιγούν οι γερμανοί φορολογούμενοι σε περίπτωση που η Ελλάδα επιλέξει να αποχωρήσει από την Ευρωζώνη. Βεβαίως ο κ. Γιούνκερ δεν παρέλειψε να επισημάνει ότι η Ελλάδα να παραμείνει μεν στην ευρωζώνη, αλλά κάτι τέτοιο δεν θα μπορούσε να γίνει με οποιοδήποτε κόστος.

«Είμαι απολύτως πεπεισμένος ότι πρέπει να γίνουν τα πάντα ώστε κανένα μέλος της ευρωζώνης να μην βγει από την ομάδα των 17, αλλά εάν αυτό θέλουν οι Έλληνες, και εγώ πιστεύω ότι θα ήταν σφάλμα, δεν μπορούμε να τους βοηθήσουμε παρά τη θέλησή τους», δήλωσε ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

«Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να παίζουμε το τρενάκι του τρόμου για το ελληνικό ζήτημα επ' αόριστον. Πρέπει να γνωρίζουμε πού πηγαίνουμε και οι Έλληνες πρέπει να πουν που θέλουν να κατευθυνθούν τα πράγματα».

Οσον αφορά στο χθεσινό κλίμα στις Κάννες ο κ. Γιούνκερ είπε: «είπαμε στον κ. Παπανδρέου ότι η στάση του είναι αθέμιτη... θα θέλαμε να μας έχει ενημερώσει την περασμένη εβδομάδα κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής ότι σκόπευε να θέσει το θέμα σε δημοψήφισμα». Η αναγγελία της διενέργειας δημοψηφίσματος «προκάλεσε έντονη αναστάτωση στις αγορές και στους κυβερνητικούς κύκλους. Αναφορικά με το δημοψήφισμα ο κ. Γιούνκερ είπε: «Ανεξαρτητως διατύπωσης του ερωτήματος, είναι σαφές ότι η Ελλάδα θα εκφρασθεί στις 4 Δεκεμβρίου εάν, ναι, θέλει ή όχι να παραμείνει στην ευρωζώνη... Θα θέλαμε η Ελλάδα να παραμείνει μέλος, αλλά δεν λέμε ότι πρέπει να παραμείνει με οποιοδήποτε τίμημα».

Πηγή: skai.gr