Σύνοδος Κορυφής: Δεν αναμένεται συνολική απάντηση στην κρίση χρέους

Οι απόψεις των αναλυτών συγκλίνουν στο ότι πιθανότατα δεν θα προκύψουν συγκεκριμένοι αριθμοί στα τρία μεγάλα θέματα, δηλαδή στο ύψος του κουρέματος, την ενίσχυση του EFSF και την επανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Οι πλέον αισιόδοξοι εκτιμούν ότι την ύστατη ώρα θα κλείσει το θέμα του κουρέματος, στο 50 με 60 % όπως δείχνουν όλες οι αναφορές μεταξύ αυτών και του επικεφαλής της Ομάδας των Φιλελευθέρων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Γκι Φέρχοφσταντ που αποκάλυψε χθες ότι το ύψος του κουρέματος του ελληνικού χρέους θα ανέρχεται στο 60%. Ο ευρωβουλευτής επέδειξε στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έγγραφο, που υποστήριξε ότι είναι αντίγραφο του σχεδίου απόφασης και το οποίο, όπως είπε, κυκλοφορεί στους διαδρόμους της γερμανικής Βουλής.

Την ίδια ώρα πάντως άλλοι αναλυτές προβλέπουν ότι πιθανότατα η λύση απλώς να περιγράφεται, οι ευρωπαίοι ηγέτες δηλαδή να «δείξουν» το επιθυμητό ύψος με αναφορά στο επίπεδο που πρέπει να έχει το ελληνικό χρέος το 2020.

Αντέχουν οι γερμανικές τράπεζες


Οι διαπραγματεύσεις για το κούρεμα είναι σκληρές και θα συνεχιστούν μέχρι την τελευταία στιγμή με τις τράπεζες να προσπαθούν να γλιτώσουν ό,τι μπορούν έναντι των γερμανικών κυρίως αξιώσεων για 60 %. Πολλές τράπεζες βέβαια έχουν προνοήσει και είναι σε θέση να αντέξουν μεγαλύτερο κούρεμα.

Μεταξύ αυτών η Deutsche Bank η οποία έχει διαγράψει ήδη το 46% της ονομαστικής αξίας των ελληνικών ομολόγων που έχει στο χαρτοφυλάκιό της με αποτέλεσμα να «άντεχε» σε κούρεμα έως και κατά 54 % χωρίς να καταγράψει νέες απώλειες. Γενικότερα οι γερμανικές τράπεζες μπορούν να αντέξουν σε ένα κούρεμα έως και κατά 60 %, εκτίμησε χθες ο επικεφαλής του Συνδέσμου Γερμανικών Τραπεζών Μίχαελ Κέμερ.

Στη γερμανική βουλή ο EFSF


Λίγες ώρες πριν μεταβεί στις Βρυξέλλες η Άγκελα Μέρκελ θα παρουσιάσει στο κοινοβούλιο τις θέσεις της κυβέρνησής της ενόψει των αποψινών διαβουλεύσεων στις Βρυξέλλες για την ενίσχυση του EFSF. Θα ακολουθήσει ψηφοφορία στην ολομέλεια όπου οι βουλευτές καλούνται να αποφασίσουν επί της αναμόρφωσης του ταμείου διάσωσης και μόχλευση άνω του ενός τρις ευρώ. Όπως όλα δείχνουν θα υπάρξει ευρεία συναίνεση, με Σοσιαλδημοκράτες και Πράσινους να υπερψηφίζουν, εκτός απροόπτου, το κείμενο που θα τεθεί σε ψηφοφορία καθώς έχουν συμπεριληφθεί οι όροι που είχαν θέσει, με σημαντικότερο οι γερμανικές εγγυήσεις στον EFSF να μην ξεπεράσουν τα ήδη προβλεπόμενα 211 δις ευρώ.

Πηγή: Κώστας Συμεωνίδης/ Υπεύθ. σύνταξης: Μαρία Ρηγούτσου