Προς αναβολή της Συνόδου Κορυφής;

Σύγχυση προκαλούν τα δημοσιεύματα για το ενδεχόμενο αναβολής της επικείμενης Συνόδου Κορυφής των Βρυξελλών. Η γερμανική κυβέρνηση φέρεται να μην αποκλείει το ενδεχόμενο αυτό εξαιτίας της στασιμότητας στις διαπραγματεύσεις για την αποτελεσματικότερη αξιοποίηση του EFSF μέσω της λεγόμενης μόχλευσης. Αυτό αναφέρουν οι γερμανικές εφημερίδες Welt και Financial Times Deutschland επικαλούμενες κύκλους της κυβέρνησης.

Το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων μεταδίδει την ίδια ώρα ότι η Σύνοδος Κορυφής θα πραγματοποιηθεί κανονικά, χωρίς όμως να υπάρξει απόφαση στο επίμαχο ζήτημα της μόχλευσης του EFSF καθώς υπάρχουν διαφωνίες ως προς το ενδεδειγμένο μοντέλο. Τις ίδιες πληροφορίες μεταδίδει και τηλεγράφημα του Reuters που σημειώνει ωστόσο, επικαλούμενο κύκλους της γερμανικής κυβέρνησης, ότι η Α. Μέρκελ ακύρωσε τις προγραμματισμένες για αύριο κυβερνητικές δηλώσεις στο γερμανικό κοινοβούλιο ενόψει της συνόδου.

Σύμφωνα με τους γερμανικούς Financial Times όλα θα εξαρτηθούν από την έκβαση των αποψινών συνομιλιών των ευρωπαίων υφυπουργών Οικονομικών στις Βρυξέλλες. Το ενδεχόμενο αναβολής της Συνόδου Κορυφής φέρεται να συζητήθηκε χθες κατά την έκτακτη συνάντηση Μέρκελ-Σαρκοζί στη Φρανκφούρτη.

Από ευρωπαϊκούς κύκλους πάντως δεν φαίνεται να επιβεβαιώνονται οι πληροφορίες περί πιθανής αναβολής σύμφωνα με το Reuters.


Πηγή: Κώστας Συμεωνίδης/ Υπεύθ. σύνταξης: Σταμάτης Ασημένιος