Γ. Μανιάτης: Εκτιμήσεις για προσοδοφόρα κοιτάσματα πετρελαίου στο Ιόνιο

Την εκτίμηση ότι το κοίτασμα στον Πατραϊκό κόλπο μπορεί να αποδώσει 200 εκατ. βαρέλια πετρελαίου σε βάθος 15-20 χρόνων, στα Ιωάννινα 50 - 80 εκατ. βαρέλια και το κοίτασμα στο Κατάκολο 3 - 4 εκατ., έκανε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννης Μανιάτης, μιλώντας στην Πρώτη Γραμμή της τηλεόρασης του ΣΚΑΪ.

Παράλληλα, εξέφρασε την ελπίδα ότι ειδικά για τα Ιωάννινα και τον Πατραϊκό το ενδιαφέρον θα είναι μεγάλο, καθώς τα κοιτάσματα είναι μεγαλύτερα.

Πάντως τόνισε χαρακτηριστικά ότι «αν δεν μπει το γεωτρύπανο, όλα τα στοιχεία βασίζονται σε εκτιμήσεις».

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη εβδομάδα η κυβερνητική ενέκρινε σχέδιο για πρόσκληση ενδιαφέροντος που αφορά έρευνες για πετρέλαιο σε τρία θαλάσσια οικόπεδα (Πατραϊκός, Ιωάννινα, Κατάκολο).

Ο κ. Μανιάτης επεσήμανε ότι τα τελευταία 15 χρόνια δεν υπήρχε κανένας σχετικός φορέας που να συγκεντρώνει τα σχετικά στοιχεία και έκανε έκκληση σε πανεπιστημιακούς και Ινστιτούτα που έχουν κάνει σχετικές έρευνες, να προσκομίσουν τα στοιχεία που έχουν.

Όσον αφορά στην πορεία των εργασιών, είπε ότι σύμφωνα με το πλέον αισιόδοξο σενάριο, οι εργασίες θα έχουν ξεκινήσει στο τέλος του 2012 ή στις αρχές του 2013.

Σημείωσε ότι οι έρευνες για τη σεισμική δραστηριότητα στην Κρήτη και το Ιόνιο, έχουν προσελκύσει έντονο ενδιαφέρον.

Παράλληλα, ανέφερε ότι η κάθε σύμβαση θα περνά από τη Βουλή και θα υπάρχει απόλυτη διαφάνεια.

Αναφερόμενος στο οικονομικό όφελος, είπε ότι δεν μπορεί να κάνει εκτιμήσεις, καθώς ακόμα είναι νωρίς, αλλά εκτίμησε ότι αν έχουμε 250 εκατ. βαρέλια με μία μέση τιμή 100 δολάρια το βαρέλι, το συνολικό όφελος θα είναι 25 δισ. δολάρια σε βάθος 25ετίας. Το καθαρό κέρδος της χώρας μας εκτιμάται από 6 - 10 δισ. δολάρια σε βάθος 15ετίας.

Ο υφυπουργός προανήγγειλε ότι από την επόμενη εβδομάδα θα διεξάγονται – ανά τακτά χρονικά διαστήματα – ανοιχτά φόρουμ υδρογοναθράκων, με τη συμμετοχή ειδικών και επιστημόνων, στο υπουργείο Περιβάλλοντος.
Πηγή: skai.gr