Γκάιτνερ: Η Ελλάδα χρειάζεται χρόνο, η Ευρώπη χρειάζεται έργα

Σε νέα παρέμβαση υπέρ της Ελλάδας προέβη την Τετάρτη ο Λευκός Οίκος δια του αμερικανού υπουργού Οικονομικών Τίμοθι Γκάιτνερ, τονίζοντας ότι η Ελλάδα χρειάζεται περισσότερο χρόνο και η Ευρώπη χρειάζεται να προχωρήσει σε συγκεκριμένα βήματα για να αντιμετωπίσει την κρίση χρέους.

«Η Ελλάδα χρειάζεται χρόνο για να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις και να μπορέσει να βγει στις αγορές» διαμήνυσε ο υπουργό Τίμοθι Γκάιτνερ σε συνέντευξή CNBC. Η Ευρώπη έχει την ικανότητα να επιλύσει την οικονομική κρίση, αλλά θα πρέπει να κάνει περισσότερα προς αυτήν την κατεύθυνση, πρόσθεσε ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ.

Ο Γκάιτνερ τόνισε ότι δεν υπάρχει «καμία πιθανότητα» οι μεγάλες ευρωπαϊκές οικονομίες να αφήσουν τις μεγάλες τράπεζές τους να βρεθούν σε κατάσταση «κινδύνου».

Μεταξύ των χωρών που θα πρέπει να καταβάλουν περισσότερες προσπάθειες ο Γκάιτνερ υπέδειξε και τη Γερμανία. «Θα πρέπει να ενεργήσουν γρηγορότερα», πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να επενδύσουν περισσότερα χρήματα για να αποφύγουν να βυθιστούν στην κρίση.

Η Ευρώπη χρειάζεται μεταρρυθμίσεις, όμως αυτές «δεν λειτουργούν αν δεν συνοδεύονται από χρήματα», κατέληξε.

Αξιωματούχος της ΕΕ ανέφερε στο Reuters πως ο αμερικανός ΥΠΟΙΚ, που θα μετάσχει στο άτυπο Eurogroup στα τέλη της εβδομάδας στο Βρότσλαβ, αναμένεται να ασκήσει πιέσεις τόσο στην Αθήνα, για να τιμήσει τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει, όσο και στα κράτη – μέλη της ΟΝΕ για να επιταχύνουν την έγκριση των αλλαγών του μηχανισμού διάσωσης, του EFSF.

Την ενόχληση των Ηνωμένων Πολιτειών για την επαμφοτερίζουσα στάση της Ευρώπης όσον αφορά την αντιμετώπιση του «ελληνικού προβλήματος» εξέφρασε άλλωστε την Τρίτη ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα.

Η Ελλάδα «είναι προφανώς το μεγαλύτερο άμεσο πρόβλημα (σ.σ: οι Ευρωπαίοι) κάνουν κάποια βήματα για την επιβράδυνση της κρίσης, αλλά όχι για να άρουν την κρίση» δήλωσε ο Μπαράκ Ομπάμα.
Πηγή: skai.gr