Μόσιαλος: Ο τομέας της Ναυτιλίας ανήκει στο υπουργείο Ανάπτυξης

Στο πλαίσιο του εξορθολογισμού της δομής του κυβερνητικού σχήματος απέδωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και υπουργός Επικρατείας, Ηλίας Μόσιαλος, την απόφαση να μην συσταθεί αυτόνομο υπουργείο Ναυτιλίας.

Μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό εξήγησε ότι ο τομέας της Εμπορικής Ναυτιλίας ανήκει στο υπουργείο Ανάπτυξης και κατά τη γνώμη μου, αυτός «είναι και ο φυσικός του χώρος αυτός. Γιατί διαφορετικά αν δεν ενισχύσεις το υπουργείο Ανάπτυξης με ένα μεγάλο αναπτυξιακό πόλο της ελληνική οικονομίας όπως η εμπορική ναυτιλία, τότε αποστεώνεις το βασικό σου αναπτυξιακό υπουργείο. Αυτό σηματοδοτήθηκε και με την τοποθέτηση υπουργού υπεύθυνου για αυτά τα θέματα. Δεν υποβαθμίζεται η ναυτιλία όταν έχεις έναν αναπληρωτή υπουργό».

Σε ό,τι αφορά στις επαφές με το Κατάρ, τις οποίες είχε ο κ. Παμπούκης, είπε ότι θα υπάρξουν ρυθμίσεις τις επόμενες ημέρες, αλλά πρόσθεσε: «Καταρχήν υπάρχει υπουργός Ανάπτυξης, ένας πολύ ικανός υπουργός, ο κ. Χρυσοχοΐδης, που θα έχει την άμεση επίβλεψη αυτών των θεμάτων και θα υπάρχουν διευθετήσεις για τις επιμέρους αρμοδιότητες το επόμενο διάστημα. Δεν πρόκειται να εγκαταλειφθεί αυτή η προσπάθεια είναι σαφές».

Αναφερόμενος στο θέμα των μυστικών κονδυλίων και την απόφαση του να καταργηθούν από τη Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας και Ενημέρωσης, σημείωσε πως δεν χρησιμοποιήθηκαν από τον Οκτώβριο του 2009 και μετά, ενώ δήλωσε ότι δεν υπάρχουν στοιχεία για το που δίνονταν τα προηγούμενα χρόνια: «Επειδή ακριβώς είναι μυστικά και απόρρητα δεν υπάρχουν παραστατικά, πέρα από το ύψος των κονδυλίων που καταγράφονταν στον κρατικό προϋπολογισμό κάθε φορά. Επομένως δεν υπάρχουν στοιχεία για το που ακριβώς πήγαιναν αυτά τα χρήματα».

Για το ύψος των κονδυλίων είπε ότι δεν ήταν ιδιαίτερα σημαντικό, σημειώνοντας ότι η κατάργησή τους ήταν κυρίως συμβολική: «Στον τελευταίο προϋπολογισμό είχε καταγραφεί κονδύλι γύρω στις 200.000 ευρώ, ενώ είχε φτάσει η χρήση τους μέχρι στις 650.000 ευρώ μια συγκεκριμένη χρονιά στη διάρκεια της προηγούμενης δεκαετίας. Δεν ήταν θέμα δημοσιονομικής πολιτικής, ήταν συμβολικό», σημείωσε.

Σε ερώτηση για το αν θα γίνει η ομιλία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ απάντησε ότι «θα υπάρξει το γνωστό πρόγραμμα του πρωθυπουργού με απόλυτη λιτότητα», τονίζοντας ότι «δεν ωφελεί σε τίποτα να πηγαίνουν πέντε-δέκα χιλιάδες διοικητές οργανισμών, κομματικοί παράγοντες, βουλευτές, να ακολουθεί μετά η αξιωματική αντιπολίτευση, τα υπόλοιπα κόμματα και σε ένα δεκαπενθήμερο να γίνεται μια πασαρέλα παρουσίασης απόψεων που έτσι κι αλλιώς μπορεί να γίνει στην κοινοβουλευτική διαδικασία».

Επέμεινε στην αναδιάρθρωση της ΕΡΤ υπογραμμίζοντας «η ΕΡΤ και γενικά τα δημόσια μέσα ενημέρωσης είναι κτήμα όλου του ελληνικού λαού, δεν είναι κτήμα δικό μου, δεν είναι κτήμα της κυβέρνησης, δεν είναι κτήμα των εργαζομένων, ούτε των δημοσιογράφων που δουλεύουν στα δημόσια μέσα ενημέρωσης».

Ο κ. Μόσιαλος κληθείς να σχολιάσει ερώτηση του τομεάρχη της ΝΔ, Σίμου Κεδίκογλου, για αυξημένα κονδύλια στο υπουργείο Επικρατείας, που προβλέπονται στον προϋπολογισμό, διευκρίνισε ότι ο ίδιος δεν ήταν τότε υπουργός Επικρατείας και συμπλήρωσε: «Εγώ ανέλαβα τέλη Ιουνίου και ένα από τα πρώτα πράγματα που έκανα ήταν να συστήσω μια επιτροπή για τη μείωση των δαπανών στις γενικές γραμματείες αλλά και στο ίδιο μου το γραφείο μέχρι που θα πρέπει να αναφέρει συγκεκριμένα στοιχεία σημαντικής μείωσης μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου. Οι δαπάνες επί δικής μου υπουργίας μειώθηκαν δραστικά».
Πηγή: skai.gr