Αγώνας δρόμου για αποκρατικοποιήσεις, μισθολόγιο και φορολογικό

Μία σειρά ανοικτών ζητημάτων καλείται να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση το επόμενο διάστημα άμεσα και αποτελεσματικά. Το βάρος πέφτει στον Ευάγγελο Βενιζέλο που πρέπει να εφαρμόσει κατά γράμμα το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα, να προχωρήσει άμεσα και επικερδώς για το δημόσιο τις αποκρατικοποίησεις, να καταρτίσει το νέο φορολογικό νομοσχέδιο με παράλληλη αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και -σε συνεργασία με τον Δημήτρη Ρέππα- να προχωρήσει το ενιαίο μισθολόγιο στο δημόσιο.

Λύση εξακολουθεί να αναζητά η κυβέρνηση και για το ζήτημα των ταξί με το Γιάννη Ραγκούση να επιμένει στην απελευθέρωση. Σε συνέντευξή του στην «καθημερινή της Κυριακής» ο Υπουργός Υποδομών τονίζει:

«Όσο η κυβέρνηση συγκρούεται με συντεχνιακά προνόμια και ολιγαρχικά συμφέροντα δεν έχει να φοβάται τίποτα. Αντίθετα, η κυβέρνηση θα κινδυνεύσει αν δεν κάνει πράξη όλες εκείνες τις δομικές αλλαγές. Αν ολιγωρήσουμε, αν συμβιβαστούμε, αν υποκύψουμε σε συμφέροντα και ομάδες πίεσης, που καθ' όλη τη διάρκεια της μεταπολίτευσης απομυζούσαν ουσιαστικά τον ελληνικό λαό».

Την ίδια ώρα αίσθηση προκαλεί η συνέντευξη του Ανδρέα Λοβέρδου στην «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία», που με το βλέμμα στο σήμερα κρατά αποστάσεις από τη στάση που είχε το ΠΑΣΟΚ ως αντιπολίτευση:

«Δεν κατήγγειλα όσο έντονα έπρεπε τη δημαγωγική πτυχή της πασοκικής αντιπολίτευσης. Ειδικά την τελευταία διετία (2007-2009).»

Πρώτος σκόπελος που θέλει να ξεπεράσει ανώδυνα η κυβέρνηση είναι ο τομέας της Παιδείας. Την ερχόμενη Τρίτη αρχίζει στη Βουλή η συζήτηση του νομοσχεδίου για τα ΑΕΙ. Η Άννα Διαμανοτοπουλου θα επιχειρήσει να περάσει το νομοσχέδιο με όσο το δυνατόν λιγότερες κοινοβουλευτικές αντιρρήσεις, ενώ έχει να αντιμετωπίσει και τις επαπειλούμενες κινητοποιήσεις.
Πηγή: Πηνελόπη Γκάλιου