WSJ: Το δίλημμα του Έλληνα πρωθυπουργού

Ένα προφίλ του Έλληνα πρωθυπουργού παρουσιάζει η Wall Street Journal, με μια σύντομη αναδρομή στην πορεία του κ. Παπανδρέου από τα χρόνια του πατέρα του, έως τη σημερινή κομβική για τη χώρα στιγμή.

Ο Γιώργος Παπανδρέου, ο γεννημένος στην Αμερική πρωθυπουργός της Ελλάδας, διανύει μια καθοριστική εβδομάδα, στην οποία θα ζητήσει την ψήφιση ενός δρακόντειου προγράμματος λιτότητας εν μέσω μιας πανελλαδικής απεργίας και μαζικών διαδηλώσεων, ξεκινά το άρθρο της Wall Street Journal.

Η επιτυχία του κ. Παπανδρέου, συνεχίζει το άρθρο, θα εξασφαλίσει στην Ελλάδα ένα νέο πακέτο βοήθειας. Η αποτυχία θα μπορούσε να οδηγήσει την Ελλάδα στη χρεοκοπία και να προκαλέσει ένα οικονομικό ντόμινο με απρόβλεπτες επιπτώσεις για την ευρωζώνη.

Η θέση του κεντρο-αριστερού πρωθυπουργού είναι πιο δυνατή τώρα απ’ ότι δύο εβδομάδες πριν, επισημαίνει το άρθρο, όταν η κυβέρνησή του σχεδόν διαλύθηκε. Επιπλέον, ο ανασχηματισμός της κυβέρνησης εξασφάλισε στον πρωθυπουργό τη στήριξη του σοσιαλιστικού κόμματος, παρά την αυξανόμενη δυσαρέσκεια των πολιτών.

Δύο εβδομάδες πριν, «όλοι νόμισαν ότι ήρθε το τέλος του κ.Παπανδρέου», αναφέρει ο Γιάννης Στουρνάρας, διευθυντής του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών. «Τώρα έχει αναλάβει και πάλι τα ηνία και έχει την ευκαιρία να κερδίσει ακόμη περισσότερο έδαφος, αν δείξει αποφασιστικότητα».

Ωστόσο οι επικριτές του πρωθυπουργού λένε ότι η αποφασιστικότητα δεν είναι το δυνατό σημείο του 59χρονου διάδοχου της ελληνικής βερσιόν της δυναστείας των Κένεντι.

Γεννημένος στη Μινεσότα από Αμερικανίδα μητέρα, ο Γ. Παπανδρέου σπούδασε στις ΗΠΑ και τη βόρεια Ευρώπη όσο ήταν εξόριστος από τη στρατιωτική χούντα. Ο πατέρας του, ο φλογερός αριστερόφρων Ανδρέας Παπανδρέου, ίδρυσε το Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα τη δεκαετία του ’70 και έγινε ο μακρογενέστερος Έλληνας ηγέτης της μεταπολεμικής εποχής. Για πολλά χρόνια ο γιώργος, που πήρε το όνομα του επίσης πρωθυπουργού παππού του, δεν έδειχνε να μοιράζεται τις πολιτικές φιλοδοξίες του πατέρα του. Τελικά, όμως, κληρονόμησε την ηγεσία του κόμματος.

Όταν ο κ.Παπανδρέου κέρδισε τις εκλογές του 2009, ωστόσο, κληρονόμησε και έναν προϋπολογισμό με τεράστιο έλλειμμα, που άφησαν πίσω τους οι ηττημένοι συντηρητικοί. Από τότε, η αποτελεσματικότητα των μεταρρυθμίσεών είχε πολλές διακυμάνσεις, προς δυσαρέσκεια των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων που στηρίζουν οικονομικά την Ελλάδα όσο προσπαθεί να τακτοποιήσει τα οικονομικά της.

Μέσα στον τελευταίο χρόνο ο κ.Παπανδρέου έχει φλερτάρει δύο φορές με τη διακοπή της θητείας του, λόγω της δυσαρέσκειας των πολιτών απέναντι στα μέτρα λιτότητας. «Δεν αισθάνεται άνετα με την εξουσία», σχολιάζει ο Θεόδωρος Κουλούμπης, επίτιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών και κάποτε καθηγητής του πρωθυπουργού στο μάθημα των πολιτικών επιστημών. «Η αμφιθυμία του τον έχει φέρει προ ενός Αμλετικού διλήμματος σχετικά με την Ελλάδα», εξηγεί ο καθηγητής, αναφερόμενος στον τραγικό σεξπηρικό ήρωα.

Εκπρόσωπος του κ.Παπανδρέου δήλωσε ότι οι πρόσφατες μαζικές μεταρρυθμίσεις που συμβαίνουν στην Ελλάδα υπό την ηγεσία του, περιλαμβανομένης μιας σημαντικής μείωσης στο έλλειμμα του προϋπολογισμού πέρυσι, αποδεικνύουν την αποφασιστικότητα και την αφοσίωσή του στην αλλαγή. «Ο κ.Παπανδρέου δεν είναι εθισμένος στην εξουσία», επισημαίνει ο κ.Κουλούμπης, «και αυτό τον έχει οδηγήσει σε σωστές τακτικές, που το βοήθησαν να κερδίσει υποστηρικτές».

Πριν τις εκλογές του περασμένου Φθινοπώρου, ο κ.Παπανδρέου υπαινίχθηκε ότι αν οι Σοσιαλιστές έπαιρναν πολλές αρνητικές ψήφους, ίσως να πήγαινε σε πρόωρες εθνικές εκλογές. Φοβισμένοι από το ενδεχόμενο της πολιτικής αστάθειας, οι ψηφοφόροι έδωσαν στο κόμμα του πολύ μεγαλύτερη από την αναμενόμενη υποστήριξη.

Στις 16 Ιουνίου, στα γενέθλια του πρωθυπουργού, τέθηκε ένα άλλο σημαντικό ζήτημα. Η Αθήνα έβραζε από τις διαδηλώσεις κατά των νέων μέτρων λιτότητας. Το κέντρο της πόλης θύμιζε στρατιωτική κατασκήνωση, καθώς η αστυνομία είχε στήσει εκατοντάδες μέτρα φραχτών για να μπορέσουν οι βουλευτές να περάσουν από το οργισμένο πλήθος. Αντιμέτωπος με διχασμένα δημοψηφίσματα και την αυξανόμενη δυσαρέσκεια μέσα στους κόλπους του κόμματός του, ο κ.Παπανδρέου πλησίασε τον φίλο και πρώην συγκάτοικό του στο κολέγιο κ.Αντώνη Σαμαρά, επικεφαλής του αντιπολιτευόμενου κόμματος της Ν. Δημοκρατίας, και του έκανε μια δελεαστική προσφορά. Κατά τη διάρκεια ενός μεσημεριανού τηλεφωνήματος, ο κ.Παπανδρέου είπε στον κ.Σαμαρά ότι ήταν πρόθυμος να κατέβει από την εξουσία αν αυτό θα βοηθούσε στο σχηματσιμό μιας κυβέρνησης συνεργασίας που θα προωθούσε τα μέτρα λιτότητας.

Ο κ.Σαμαράς, ωστόσο, επέμεινε ότι η νέα κυβέρνηση θα έπρεπε να επαναδιαπραγματευτεί το πρόγραμμα λιτότητας που επέβαλε το ΔΝΤ και η ΕΕ στην Ελλάδα –ένας όρος μη ρεαλιστικός, με το χρόνο και τα μετρητά της χώρας να στερεύουν, όπως λένε οι αναλυτές. Επιπλέον, τα μέλη της κυβέρνησης δεν ήταν πρόθυμα να μοιραστούν την εξουσία. Μετά από εκκλήσεις των συναδέλφων του, ο κ.Παπανδρέου απέσυρε την πρότασή του.

Αντί αυτού, ο κ.Παπανδρέου προχώρησε σε ανασχηματισμό της κυβέρνησης. Οι Σοσιαλιστές στήριξαν τον αρχηγό τους, που επέζησε από την ψήφο εμπιστοσύνης της περασμένης εβδομάδας χωρίς απώλειες μέσα από το κόμμα του.

Όμως ο ανασχηματισμός έχει το τίμημά του. Η νέα του διοίκηση βασίζεται σε μεγάλο βαθμό σε βετεράνους του παλιού κομματικού μηχανισμού του πατέρα του –τους οποίους ο γιος αρχικά επιχείρησε να παραγκωνίσει, σε μια προσπάθεια να εκσυγχρονίσει τη χώρα.

Πηγή: skai.gr