Πάγωμα αντικειμενικών αξιών εξήγγειλε ο υπουργός Οικονομικών

Πάγωμα των αντικειμενικών αξιών και διετή αναστολή του πόθεν έσχες στην αγορά ακινήτων εξήγγειλε ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου κατά τη μαραθώνια συνεδρίαση του Κοινοβουλευτικού Τομέα Εργασίας Οικονομικών ΠΑΣΟΚ την Τρίτη.

Ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο μείωσης του αφορολόγητου εισοδήματος μετά τις έντονες αντιδράσεις από υπουργούς και βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος.

Όσον αφορά στις προσλήψεις για το Δημόσιο στο 2011, ο κανόνας πλέον θα είναι 1 για κάθε 10 αποχωρήσεις, ενώ θα επανέλθει στο 1 προς 5 τα επόμενα έτη.

Στη λίστα με τα προς αξιοποίηση περιουσιακά στοιχεία του Δημοσίου, που παρουσίασε ο κ. Παπακωνσταντίνου, συμπεριλαμβάνονται το κοίτασμα φυσικού αερίου της Καβάλας, ακίνητα, καθώς και μετοχές σε Πειραιώς και Alpha Βank.

Ο υπουργός διευκρίνισε ότι «το Δημόσιο διατηρεί μειοψηφικά ποσοστά που διασφαλίζουν έλεγχο σε κρίσιμες δικτυακές υποδομές». 

Στους σχεδιασμούς του οικονομικού επιτελείου είναι επίσης:

- Αύξηση των τεκμηρίων διαβίωσης που αφορούν σκάφη αναψυχής, πολυτελή αυτοκίνητα, καθώς και πισίνες και ακίνητα.

- Επαναπατρισμό κεφαλαίων με την παροχή επιπρόσθετων κινήτρων.

- Στο σκέλος των δαπανών ο υπουργός Οικονομικών φέρεται να πρότεινε τη διεύρυνση του κανόνα της μίας πρόσληψης για κάθε πέντε αποχωρήσεις, σε μία προς δέκα.

- Μείωση του αφορολογήτου στα 8.000 ή 10.000 ευρώ για μισθωτούς και ελεύθερους επαγγελματίες και 12.000 ευρώ για συνταξιούχους.

- Έκτακτη εισφορά 3% με εισοδήματα πάνω από 6.000 ευρώ.

- Αύξηση του ΦΠΑ για είδη εστίασης, από τον Σεπτέμβριο.

- Αύξηση 10% στα τέλη κυκλοφορίας, επιβολή φόρου στο φυσικό αέριο, εξομοίωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης από τον Οκτώβριο και αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καπνικά προϊόντα.

Την Τετάρτη συνεδριάζει ο Κοινοβουλευτικός Τομέας Εργασίας του κυβερνώντος κόμματος, ενώ το απόγευμα συνεδριαζει και το Πολιτικο Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ.

Τα μέτρα του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος θα παρουσιαστούν στο υπουργικό συμβούλιο την Πέμπτη.
Πηγή: skai.gr