Κλείσιμο

Αντιπαράθεση Μπακογιάννη - Σαμαρά

Ντόρα Μπακογιάννη και Αντώνης Σαμαράς "διασταύρωσαν τα ξίφη τους" την Κυριακή, στην δεύτερη και τελευταία ημέρα του συνεδρίου της Νέας Δημοκρατίας.

Απαντώντας στον συνυποψήφιό της η Ντόρα Μπακογιάννη υποστήριξε ότι η Νέα Δημοκρατία δεν μπορεί να πλησιάσει την ευρύτερη κοινωνία με αυτάρεσκες και εσωστρεφείς προσεγγίσεις.

Η υποψηφία για την αρχηγία χαρακτήρισε ως "πλασματικό" το δίλημμα, που παρουσίασε το Σάββατο ο Αντώνης Σαμαράς, σχετικά με το ποια πρέπει να είναι η εκλογική βάση της ΝΔ:

"Παρουσιάστηκε ένα πλασματικό δίλημμα. Ότι κάπου έξω βρίσκονται δικοί μας, που πρέπει να τους φέρουμε πίσω. Αυτό είναι ψευτοδίλημμα. Οι δικοί μας ψηφοφόροι είναι εδώ. Είναι αυτοί που πληγωμένοι, οργισμένοι, πήγαν και ψήφισαν. Κάναμε λάθη, είχαμε συμπεριφορές, που εξόργισαν τον κόσμο. Αυτούς θα τους προσεγγίσουμε δημιουργώντας ένα σύγχρονο και ανοιχτό κόμμα. Ένα είναι το δίλημμα. Θέλουμε ανοιχτό δημοκρατικό κόμμα, που θα αντιπολιτευτεί το ΠΑΣΟΚ ή ένα κόμμα περιχαρακωμένο επιρρεπές στον λαϊκισμό, που θα προσεγγίσει τα σύγχρονα προβλήματα με παλαιοκομματικές συνταγές; Η θέση μου είναι ξεκάθαρη. Η ιδεολογική περιχαράκωση της ΝΔ είναι συνταγή αποτυχίας" σημείωσε η κ. Μπακογιάννη.

Συνεργάτες του Αντώνη Σαμαρά αρκέστηκαν να δηλώσουν ότι ο πολιτικός λόγος του αγκαλιάστηκε από την πλειονότητα των συνέδρων.

Ο κ. Σαμαράς θα επισκεφθεί το πρωί της Δευτέρας το Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών, ενώ στις 8:30 το βράδυ θα μιλήσει σε οπαδούς της ΝΔ στο δημοτικό αναψυκτήριο Ηλιουπόλεως.

Επιπλέον, ο κ. Σαμαράς θα συναντηθεί με εκπροσώπους των εργαζομένων με συμβάσεις stage καθώς και με εκπροσώπους της ΟΝΝΕΔ.

Σε γραπτή δήλωση προέβη ο έτερος υποψήφιος για την ηγεσία της ΝΔ Παναγιώτης Ψωμιάδης.

"Κάποιοι, χθες, είπαν ότι με τις αλήθειες μου ταρακούνησα τα λιμνάζοντα ύδατα. Οι σημερινές παρεμβάσεις των απλών συνέδρων με δικαιώνουν. Ο δρόμος για επιστροφή στην κοινωνία περνά από την αυτοκριτική" δήλωσε μεταξύ άλλων ο κ. Ψωμιάδης.

"Η εκλογή έχει παραδοθεί πλέον στους μηχανισμούς των υποψήφιων. Οποίος έχει τον πιο οργανωμένο μηχανισμό παίρνει την εκλογή" σχολίασε ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης.

Η τέως υπουργός Φάνη Πάλλη Πετραλιά, είπε ότι "η ΝΔ υπέστη στρατηγική ήττα", που τη βίωσε και η ίδια, τόσο κομματικά, όσο και προσωπικά.

"Έχει ευθύνες και η ηγετική ομάδα, μαζί με τον κ. Καραμανλή, το νούμερο 2 και το νούμερο 3 της κυβέρνησης", υποστήριξε ο βουλευτής Γιάννης Μανώλης και πρόσθεσε: "Αποκοπήκαμε από την κοινωνία, δεν μιλάμε με τους πολίτες, κάναμε φιλίες με τις τράπεζες Πού πήγαν τα 28 δισ.; Πήγανε σε αυτούς, που έχουν ανάγκη;"

Αποδοκίμασε δε, "φωνές" μέσα στο κόμμα, "που μιλούν για τετραήμερη εργασία".

Για "παρεμβάσεις ευθύνης" έκανε από την πλευρά του λόγο ο Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του Εκτάκτου Συνεδρίου Δημήτρης Σιούφας ο οποίος κλείνοντας τις εργασίες του Συνεδρίου αναφέρθηκε στο υψηλό επίπεδο και το αίσθημα ευθύνης όλων.

Η ψηφοφορία για την εκλογή νέου προέδρου της ΝΔ θα γίνει στις 29 Νοεμβρίου, ενώ αν χρειαστεί, δεύτερος γύρος θα διεξαχθεί στις 5 Δεκεμβρίου.
Πηγή: skai.gr