Μέχρι 15 Οκτωβρίου οι υποψηφιότητες

Μόνο το συνέδριο της ΝΔ μπορεί να αποφασίσει αλλαγή του τρόπου εκλογής προέδρου, αλλά και σχετικά με τη συμμετοχή της κομματικής βάσης. Αυτό αποφάσισε η Οργανωτική Επιτροπή του συνεδρίου, η οποία πρόκειται να συνεδριάσει εκ νέου τη Δευτέρα, στις 12:00.

Όσο για τις υποψηφιότητες, αυτές θα πρέπει να κατατεθούν το αργότερο μέχρι τις 15 Οκτωβρίου. Ωστόσο, για να γίνει και τυπικά δεκτή μια υποψηφιότητα, θα πρέπει να υποβληθεί εκ νέου το αργότερο μέχρι την 22 Οκτωβρίου, συνοδευόμενη από τις υπογραφές 50 συνέδρων.

Σύμφωνα με το ισχύον καταστατικό, ξεκινά άμεσα από τα αρμόδια όργανα του κόμματος η διαδικασία συγκρότησης καταλόγου συνέδρων.

Διευκρινίζεται ότι κάθε σύνεδρος έχει δικαίωμα να υπογράψει μόνο μία υποψηφιότητα.

Σε άρθρο του στην "Καθημερινή της Κυριακής" ο Αντώνης Σαμαράς τονίζει ότι η "παράταξη της ΝΔ απαιτεί σαφή ταυτότητα, πολιτικές λειτουργίες σύγχρονου κόμματος και γρήγορη διεκδίκηση επανόδου στην εξουσία".

Από την πλευρά του ο Άρης Σπηλιωτόπουλος, σε συνέντευξη στην ίδια εφημερίδα, προτείνει ανοικτό
συνέδριο για επανίδρυση της ΝΔ και θητεία για τη θέση του προέδρου, ενώ αποφεύγει να ξεκαθαρίσει εάν προτίθεται να διεκδικήσει την ηγεσία.

Στο ερώτημα "ποιός θέλετε να είναι ο επόμενος αρχηγός της ΝΔ", που τίθεται σε δημοσκόπηση της Realnews, η Ν. Μπακογιάννη προηγείται με ποσοστό 30%, ακολουθεί ο Α. Σαμαράς με 15,7%, ο Β. Μεϊμαράκης με 14,7%, ο Δ. Αβραμόπουλος με 14,1%, ο Π. Ψωμιάδης με 9,7%, ο Α. Σπηλιωτόπουλος με 7,5% και ο Ευρ. Στυλιανίδης με 1,9%.

Τα ίδια σχεδόν ποσοστά μοιράζονται τα ίδια άτομα και στο ερώτημα "ποιός μπορεί να οδηγήσει τη ΝΔ ξανά στην εξουσία".

Σε σχόλιο που ακολουθεί τη δημοσκόπηση, επισημαίνεται ότι πρόκειται για την πρώτη μέτρηση, η οποία δείχνει ότι "κανείς μόνος χωρίς τις αναγκαίες συμμαχίες δεν είναι εύκολο να νικήσει".
Πηγή: skai.gr