«Άρωμα γυναίκας» και ανανέωση στην κυβέρνηση

Για το πλήρες σχήμα της κυβέρνησης πατήστε ΕΔΩ

Στελεχική ανανέωση, λιγότερα μέλη και «άρωμα γυναίκας» διακρίνουν τη νέα κυβέρνηση που φέρει τη «σφραγίδα» του Γιώργου Παπανδρέου. Η ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης θα γίνει την Τετάρτη στις 11:00.

Αναλυτικότερα, 9 γυναίκες και 28 άνδρες συμμετέχουν στη νέα κυβέρνηση που όρισε ο πρωθυπουργός. Από τα νέα μέλη της κυβέρνησης, οι 26 αναλαμβάνουν υπουργική θέση για πρώτη φορά.

Πρόκειται για 8 υπουργούς, 2 αναπληρωτές υπουργούς και 16 υφυπουργούς. Στη νέα κυβέρνηση μετέχουν συνολικά 22 υφυπουργοί, και 5 εξωκοινοβουλευτικοί υπουργοί: οι Χ. Παμπούκης, Δ. Δρούτσας, Γ. Πανάρετος, Φώφη Γεννηματά και Τίνα Μπιρμπίλη.

Ο κ. Παπανδρέου προΐσταται του υπουργείου Εξωτερικών, ενώ στα υπουργεία «κλειδιά» Εσωτερικών, Οικονομικών, Παιδείας, Υποδομών και Κοινωνικής Ασφάλισης προΐστανται οι κύριοι Ραγκούσης, Παπακωσταντίνου, Διαμαντόπουλου, Ρέππας και Λοβέρδος.

Εκτός υπουργικού συμβουλίου έμειναν ονόματα όπως του Κώστα Σκανδαλίδη, της Βάσως Παπανδρέου και του Χρήστου Παπουτσή.

Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης ορίσθηκε ο Θόδωρος Πάγκαλος.

Εν τω μεταξύ, ο επικεφαλής των Οικολόγων Πράσινων Νίκος Χρυσόγελος αρνήθηκε τη θέση του υπουργού Περιβάλλοντος, που του πρότεινε ο Γιώργος Παπανδρέου.

Με δηλώσεις του ο κ. Χρυσόγελος, τόνισε ότι δέχθηκε πρόταση από τον πρωθυπουργό για το υπουργείο Περιβάλλοντος, σημειώνοντας ότι το κόμμα του είναι μια δημιουργική και θετική δύναμη με πολιτικές προτάσεις.

Πρόσθεσε όμως, ότι η πρόταση Παπανδρέου δεν είχε νόημα, καθώς οι Οικολόγοι Πράσινοι δεν βρίσκονται στο Κοινοβούλιο για να επηρεάζουν καταστάσεις, μην αποκλείοντας στο μέλλον συνεργασία.

Στην κατάργηση του υπουργείου Μακεδονίας - Θράκης αντέδρασαν ο νομάρχης Θεσσαλονίκης Παναγιώτης Ψωμιάδης, ο δήμαρχος της πόλης Βασίλης Παπαγεωργόπουλος, ο απερχόμενος υπουργός Σταυρός Καλαφάτης αλλά και ο Στέλιος Παπαθεμελής. Έκαναν λόγο για κίνηση με προεκτάσεις στο εθνικό ζήτημα.

«Τα πρόσωπα και τα κυβερνητικά σχήματα έχουν δευτερεύουσα σημασία» αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ, σχολιάζοντας τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης.

Για την κατάργηση του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας διαμαρτυρήθηκε η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία.
Πηγή: skai.gr