Παραιτήθηκε ο Κ. Καραμανλής

Θρυαλλίδα κατακλυσμιαίων εσωκομματικών εξελίξεων στο εσωκομματικό της Νέας Δημοκρατίας πρόκειται να αποτελέσει η παραίτηση του Κώστα Καραμανλή από την ηγεσία της κόμματος μετά τη συντριπτική ήττα στις βουλευτικές εκλογές της 4ης Οκτωβρίου.

Ο Κ. Καραμανλής, με δήλωσή του στο Ζάππειο ανέλαβε εξ ολοκλήρου την ευθύνη για την εκλογική ήττα και ανακοίνωσε την απόφασή του να παραιτηθεί από την ηγεσία της ΝΔ και να κινήσει τις διαδικασίες για έκτακτο συνέδριο το οποίο θα εκλέξει νέο αρχηγό.

Διευκρίνισε ότι ο ίδιος δε θα είναι υποψήφιος, αλλά θα στηρίξει όποια απόφαση ληφθεί και όποιον αρχηγό εκλεγεί.

Ο Κ. Καραμανλής ευχαρίστησε τους πολίτες που στήριξαν τη Νέα Δημοκρατία και τόνισε ότι παρουσίασε με απόλυτη ειλικρίνεια τις δύσκολες αποφάσεις και τα δύσκολα μέτρα που πρέπει να ληφθούν στην οικονομία.

Ευχήθηκε καλή επιτυχία και συνεχάρη το Γιώργο Παπανδρέου και είπε ότι η πρόκληση της οικονομίας είναι εθνική υπόθεση.

"Όπως κάθε έλληνας ευχόμαστε να επτύχει στη μεγάλη πρόκληση των οικονομικών συγκυριών γιατι η πρόκληση αυτή είναι εθνική υπόθεση" είπε ο κ. Καραμανλής.

Ευχαρίστησε τους πολίτες που σε μιά τόσο δύσκολη και οικονομική και πολιτική συγκυρία στήριξαν τη Νέα Δημοκρατία, η οποία, όπως είπε, είχε να αντιμετωπίσει την θύελλα της σοβαρότερης μεταπολεμικής διεθνούς κρίσης.

Ο κ. Καραμανλής είπε ότι ως πρόεδρος της ΝΔ είχε την τιμή να ηγηθεί του εκλογικού αγώνα σε 4 εθνικές εκλογές.

"Στις σημερινές εκλογές έθεσα ο ίδιος ως μείζον ζήτημα όπως απαιτούσαν οι περιστάσεις μέσα απο δύσκολες αλλά αναγκαίες αποφάσεις την αντιμετώπιση των χρόνιων αδυναμιών της οικονομίας και την έξοδο απο την κρίση το ταχύτερο δυνατόν. Κατέθεσα ρεαλιστικό σχέδιο που όπως πίστευα και πιστεύω ότι αποτελεί τον πιο ασφαλή δρόμο για την διασφάλιση της οικονομίας και απο το 2011 την ανάπτυξη για όλους και όχι για λίγους", είπε ο κ. Καραμανλής.

Πρόσθεσε ότι οι πολίτες δεν ενέκριναν το σχέδιό του και την πολιτική αυτή. Σεβαστή η επιλογή τους, πρόσθεσε, διότι αυτοί έχουν πάντα τον τελευταίο λόγο.

"Επειδή όμως πιστεύω βαθιά ότι αυτή την πολιτική χρειάζεται σήμερα η πατρίδα μας και επειδή η μόνη δύναμη που είχα ήταν η σχέση εμπιστοσύνης με τους πολίτες ο μόνος υπέυθυνος και τίμιος δρόμος είναι ένας: Αναλαμβάνω την ευθύνη του αποτελέσματος και δρομολογώ τις διαδικασίες εκλογής νέου προέδρου της ΝΔ", είπε ο κ. Καραμανλής.

Δηλώσεις στελεχών της ΝΔ

"Γενναία" χαρακτήρισε την κίνηση του Κώστα Καραμανλή να υποβάλλει την παραίτησή του η Ντόρα Μπακογιάννη σε δηλώσεις της και πρόσθεσε ότι η απόφαση αυτή "δίνει λύση για το καλό της παράταξης".

Το μέλλον της παράταξης θα είναι λαμπρό δήλωσε ο Δημήτρης Αβραμόπουλος και πρόσθεσε ότι η Νέα Δημοκρατία είναι μια ιστορική παράταξη με σπουδαία συνεισφορά στον τόπο. Σημείωσε ότι "σήμερα είχαμε ένα αποτέλεσμα που δεν μας ευχαριστεί ωστόσο η παράταξη θα βγει ακόμα πιό δυνατή και αποφασισμένη. Είμαστε όλοι ενωμένοι και αλληλέγγυοι".  "Είμαστε περήφανοι" δήλωσε ο κ. Αβραμόπουλος και κατέληξε ότι |οι ευθύνες που υπάρχουν θα αναληφθούν".

Ψηλά το κεφάλι ήταν το μήνυμα που έστειλε στους Νεοδημοκράτες ο  Αντώνης Σαμαράς και πρόσθεσε ότι αυτή η παράταξη ποτέ δεν ηττάται και ότι υπήρξε πάντα ο στυλοβάτης της πατρίδας. Χαρακτήρισε δε συγκινητική την πρωτοβουλία του κ. Καραμανλή.

Θα προχωρήσουμε μπροστά, είπε ο Άρης Σπηλιωτόπουλος και τόνισε ότι δεν είναι στιγμή για καταλογισμό ευθυνών.

Αναμενόμενη χαρακτήρισε την ήττα του κόμματος στις εκλογές η πρώην υπουργός και νυν ευρωβουλευτής κα Μαριέττα Γιαννάκου.

Και πρόσθεσε ότι όλοι έχουμε ευθύνες και κανείς δεν μπορεί να τις αποφύγει.
Πηγή: skai.gr