Τα σενάρια της "επόμενης μέρας"

Το σύνθημα "Γιώργο προχώρα άλλαξε τα όλα" που άκουγε όταν ανέλαβε την προεδρία του ΠΑΣΟΚ πιθανόν να έχει στο μυαλό του ο Γιώργος Παπανδρέου, καθώς σχεδιάζει με τους στενούς επιτελείς του τη σύνθεση του νέου κυβερνητικού σχήματος.

Ο κ. Παπανδρέου δεν σκοπεύει να τα αλλάξει "όλα" βέβαια, όπως όμως διεφάνη και από την διακαναλική συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε την Τετάρτη, σκοπεύει να προβεί σε μεγάλες τομές σε υπουργικό συμβούλιο και κρατικό μηχανισμό για να περάσει έτσι μήνυμα ανανέωσης και "νέας αρχής" στην κοινή γνώμη.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έκανε άλλωστε λόγο κατά την προεκλογική περίοδο για ένα κράτος "που διασφαλίζει τη διαφάνεια και τα δικαιώματα των πολιτών".

Ευέλικτο κυβερνητικό σχήμα

Την Τετάρτη, ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε σε κυβερνητικό σχήμα με σαφώς μικρότερο αριθμό μελών, και αυτό πρόκειται να γίνει πράξη με την κατάργηση σχεδόν κατά το ήμισυ των θέσεων των υφυπουργών και με την ενοποίηση υπουργείων.

Έτσι, θα συσταθούν για πρώτη φορά υπουργείο Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, αυτόνομο υπουργείο Οικονομικών για τη συγκράτηση των δημοσίων δαπανών με τη συμμετοχή ομάδας επιφανών οικονομολόγων και υπουργείο Προστασίας του Πολίτη στο οποίο θα συμπεριληφθούν οι τομείς της Δημόσιας Τάξης, της πυροσβεστικής και της Πολιτικής Προστασίας.

Περαιτέρω, υπάρχει σκέψη για την ενίσχυση του υπουργείου Τουριστικής Ανάπτυξης, με την ενσωμάτωση σε αυτό των αρμοδιοτήτων του υπουργείου Ναυτιλίας που θα καταργηθεί.

Παράλληλα, τα υπουργεία Δημοσίων Έργων και Μεταφορών συγχωνεύονται και δημιουργείται υπουργείο Υποδομών.

"Κυβέρνηση των άριστων και όχι των αρεστών"

 Η δεύτερη αλλαγή θα είναι η αξιοκρατία. "Θα είναι η κυβέρνηση των άριστων και όχι των αρεστών, βάζουμε τέλος στη λογική του ρεβανσισμο, τέλος στη λογική του ότι το κράτος είναι λάφυρο του κόμματος που κερδίζει τις εκλογές" δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στη διακαναλική.

Έτσι, όχι μόνο θα χρησιμοποιηθούν στελέχη που δεν στήριξαν τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, αλλά θα εισέλθουν στην κυβέρνηση και πρόσωπα εκτός κόμματος, (βλέπε και τη βολιδοσκόπηση του αντιπροέδρου της ΕΚΤ Λουκά Παπαδήμου ανεξάρτητα αν δεν ευοδώθηκε η προσπάθεια) τα οποία πάντως δεν αναμένεται να υπερβούν τα δύο προφανώς για να τηρηθούν οι εσωκομματικές ισορροπίες...

Οι "υπουργήσιμοι"

Η "ομάδα κρούσης" που αναμένεται να αναλάβει νευραλγικές υπουργικές θέσεις αναμένεται να απαρτίζεται από έμπειρα στελέχη με κυβερνητική θητεία της «παλαιάς φρουράς» καθώς και της «νέας». Ενδεικτικά: Ευάγγελος Βενιζέλος, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, Λούκα Κατσέλη, Γιάννης Ραγκούσης, Δημήτρης Ρέππας, Άννα Διαμαντοπούλου, Μαρία Δαμανάκη, Χάρης Καστανίδης και Ελπίδα Τσουρή.

Πηγή: skai.gr