Πολιτικές αναταράξεις

Πονοκέφαλο προκαλεί στην ΝΔ η έντονη αντίδραση του Σάββα Τσιτουρίδη μετά τον αποκλεισμό του απο τα ψηφοδέλτια του κόμματος. Έκανε λόγο για εκλεκτούς της διαπλοκής που κάνουν κουμάντο στο Μαξίμου και τη Ρηγίλλης ενώ απείλησε με αποκαλύψεις.

Ο κ. Τσιτουρίδης απέστειλε επιστολή στον πρωθυπουργό και ζητάει να πληροφορηθεί τους λόγους αποκλεισμού του.

Με αφορμή τις αντιδράσεις Τσιτουρίδη, ο Γιώργος Σουφλιάς εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει ότι δεν ασχολήθηκε με την κατάρτιση των ψηφοδελτίων σε κανέναν νομό, ούτε καν στο νομό Λαρίσης.

Από την πλευρά του ο πρώην υπουργός Αριστοτέλης Παυλίδης, σε δήλωσή του ανέφερε τα εξής: «Αποφεύγω, επί του παρόντος, να σχολιάσω την απόφαση της μη συμμετοχής μου στο ψηφοδέλτιο της Ν.Δ. στα Δωδεκάνησα και κυρίως δεν σχολιάζω την διαδικασία που ακολουθήθηκε. Τώρα εκλογές! Ως στέλεχος, όμως, του κόμματος από ιδρύσεως του, Βουλευτής Δωδεκανήσου από το 1977, με "διαδρομή" και "συμπεριφορά" που την επιβραβεύουν οι συμπατριώτες μου επί 33 χρόνια, δηλώνω ότι μετέχω ενεργά και σ' αυτή την κρίσιμη για τον τόπο μας εκλογική αναμέτρηση, μαζί με ομοϊδεάτες μου Δωδεκανησίους, που απαιτούν, ωστόσο, εξηγήσεις γιατί τους αφαιρέθηκε το δικαίωμα να με κρίνουν και αυτοί, όπως έκαμαν οι συνάδελφοι μου στη Βουλή»

Την απόφασή του να μη σχολιάσει στην παρούσα φάση τον αποκλεισμό του από τα ψηφοδέλτια της ΝΔ, ανακοίνωσε ο πρώην υπουργός Πέτρος Δούκας, ανέφερε ότι το αποτέλεσμα των εκλογών θα κρίνει τις στρατηγικές επιλογές και κατέληξε τονίζοντας ότι στις υποθέσεις που χειρίστηκε κινήθηκε με διαφάνεια, νομιμότητα και εντιμότητα.

Παράλληλα πληθαίνουν και οι φωνές διαμαρτυρίας κομματικών στελεχών της χώρας προς την Ρηγίλλης, καταλογίζοντας στην ηγεσία "επιλεκτικούς διαχωρισμούς προσώπων."

Το αργότερο έως την Τετάρτη αναμένεται να δοθεί το δεύτερο μέρος των ψηφοδελτίων του κόμματος, ενώ το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στην ανακοίνωση του ψηφοδελτίου Επικρατείας.

Συναντήσεις με εκπροσώπους του Ελληνοαμερικανικού, Ελληνοβρετανικού, Ελληνοϊταλικού, Ελληνογερμανικού και Ελληνογαλλικού Επιμελητηρίου, είχε στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ, ο Γιώργος Παπανδρέου

Οι πρόεδροι των πέντε μεγαλύτερων διμερών επιμελητηρίων παρέδωσαν στον κ. Παπανδρέου ένα σχέδιο αντιμετώπισης της κρίσης, το οποίο χαρακτήρισαν ως εργαλείο δουλειάς το οποίο αφορά το μέλλον της ελληνικής οικονομίας, τους άξονες και τις δράσεις μιας αυστηρά μεταρρυθμιστικής πολιτικής". Το ίδιο σχέδιο είχαν παραδώσει νωρίτερα και στον υπουργό Οικονομίας Γιάννη Παπαθανασίου.

Συνέντευξη Τύπου με θέμα το ντιμπέιτ παραχώρησε η ΓΓ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, η οποία τόνισε πως το ΚΚΕ ζητά «την ισοτιμία και την τήρηση της θεματικότητας. Όχι πια στις τηλεαναμετρήσεις όπου οι απαντήσεις προβλέπονται από πριν και οι ίδιες οι αναμετρήσεις καταντούν κάτι το γελοίο και στημένο".

Παράλληλα κατήγγειλε την τηλεαναμέτρηση των αρχηγών των δύο μεγάλων κομμάτων ότι γίνεται με στόχο να εντοπιστεί το ενδιαφέρον των πολιτών στα δύο αυτά κόμματα και "να στριμώξουν την επιλογή του λαού στους δύο, χωρίς καμία εναλλακτική επιλογή".

Αναφέρθηκε και σε "ισχυρούς θύλακες, που έχουν πρόσβαση και στα ΜΜΕ και καταβάλουν προσπάθεια να εδραιώσουν το προβάδισμα του ΠΑΣΟΚ, προκειμένου να χειραγωγήσει το λαϊκό κίνημα.

Την ανησυχία του για το μέλλον της κοινωνικής ασφάλισης, εξέφρασε ο Αλέξης Τσίπρας κατά την επίσκεψή του στο μηχανογραφικό κέντρο του ΙΚΑ, απ’ όπου κατηγόρησε τις κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ ότι έχουν διαμορφώσει έναν εργασιακό μεσαίωνα.

Όπως είπε στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, ο κ. Καραμανλής εμφανίστηκε με το μαστίγιο και ο κ. Παπανδρέου με μαστίγιο και καρότο. Πρόσθεσε ότι οι διαφορές τους είναι αν η λιτότητα θα είναι διετής ή τριετής.

Ο κ Τσίπρας επεσήμανε ότι "αυτό που χρειάζεται η χώρα είναι μια ριζική αλλαγή. Για να υπάρξει πραγματική αλλαγή χρειάζονται θαρραλέες και γενναίες μεταρρυθμίσεις προς όφελος των εργαζόμενων, των νέων, της κοινωνίας που ασφυκτιά και εις βάρος των τραπεζιτών και του μεγάλου κεφαλαίου που συνεχίζουν και θα συνεχίζουν να κερδίζουν".

Αναφερόμενος στο ντιμπέιτ, τόνισε πως «ιδιαίτερη εντύπωση μας προκαλεί η στάση του ΚΚΕ που έφυγε από τις διαπραγματεύσεις. Αναρωτιόμαστε δεν θέλουν, ο κ. Καραμανλής, ο κ. Παπανδρέου, η κα Παπαρήγα, τη διεξαγωγή του πολιτικού διαλόγου με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς; Τι φοβούνται;»

Τα ψηφοδέλτια και τους υποψηφίους του ΛΑ.Ο.Σ της Βόρειας Ελλάδας θα παρουσιάσει το απόγευμα στη Θεσσαλονίκη ο Γιώργος Καρατζαφέρης.

Εν τω μεταξύ, ο εκπρόσωπος της ΝΔ Ευάγγελος Αντώναρος απέστειλε στους εκπροσώπους των έξι κοινοβουλευτικών κομμάτων τη συνολική πρόταση της ΝΔ για τα ντιμπέιτ.

Ως πιθανές ημερομηνίες για τη διεξαγωγή των ντιμπέιτ, η ΝΔ προτείνει την Πέμπτη 24 Σεπτεμβρίου, ή την Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου για την πρώτη συζήτηση, και τη Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου, ή την Τρίτη 29 Σεπτεμβρίου, για τη δεύτερη συζήτηση, με διάρκεια 75 έως 90 λεπτά.

Προτείνει επίσης σε μία από τις συζητήσεις οι ερωτήσεις να υποβληθούν από δημοσιογράφους εφημερίδων, ενώ συζητά και τη δυνατότητα απευθείας διαλόγου μεταξύ των δύο πολιτικών αρχηγών.

Νωρίτερα, ο κ. Παπακωνσταντίνου απο το ΠΑΣΟΚ είπε ότι είναι πολύ κοντά σε συμφωνία με την ΝΔ για τη τηλεμαχία Καραμανλή - Παπανδρέου και υπάρχουν περισσότερα προβλήματα στην αναμέτρηση των 6.
Πηγή: skai.gr