Διαρκής εγρήγορση για τις πυρκαγιές

Στο σημαντικό ρόλο των πυροσβεστών αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός κατά την επίσκεψή του στη βάση των πυροσβεστικών αεροσκαφών, στην Ελευσίνα. "Επιτελείτε πολύ σημαντικό έργο, η πολιτεία στέκεται αρωγός στις πρσπάθειές σας", τόνισε ο κ. Καραμανλής και πρόσθεσε: "Στις μέρες μας η προστασία του περιβάλλοντος προβάλλει ως πρωταρχική και κυρίαρχη ανάγκη για τη διατήρηση, πριν απ' όλα, της ποιότητας της ζωής στον πλανήτη. Οφείλουμε λοιπόν όλοι μας να είμαστε σε διαρκή εγρήγορση. Κι εκεί που χάνεται από πυρκαγιές μια δασική έκταση, να προχωράμε άμεσα - όπως άλλωστε κάνουμε - σε όλες εκείνες τις ενέργειες, που διασφαλίζουν ότι εκεί που ήταν δάσος, θα ξαναγίνει δάσος".

Ακόμα, ο κ. Καραμανλής σημείωσε ότι η συμβολή των αεροσκαφών και των ελικοπτέρων στην άμεση και αποτελεσματική αντιμετώπιση των πυρκαγιών είναι καθοριστική, τόνισε ότι οι πιλότοι και το τεχνικό προσωπικό δίνουν παραδείγματα ηρωισμού και προσφοράς και πρόσθεσε ότι "η πολιτεία και η κυβέρνηση βρίσκονται και θα βρίσκονται διαρκώς στο πλευρό σας επιλύοντας, στο μέτρο του δυνατού, προβλήματα που υπάρχουν".

"Σε όλους όσοι και αυτό το καλοκαίρι σηκώνουν το βάρος της προστασίας των δασών μας, το μήνυμα που στέλνω είναι απλό και σαφές: είμαστε μαζί σας, σας στηρίζουμε, σας εμπιστευόμαστε", κατέληξε ο πρωθυπουργός.

27 ευρώ το 8ωρο και υπερωρίες "μαϊμού"

Την ίδια ώρα, το μέλος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πυροσβεστών Μιχάλης Μιχαήλ κατήγγειλε μέσω του ΣΚΑΪ 100,3 ότι οι πυροσβέστες που συμμετείχαν στην κατάσβεση των περσινών πυρκαγιών έλαβαν μόνο 27 ευρώ για κάθε οκτάωρο υπερωρίας. Ο ίδιος έκανε λόγο για "αλχημείες" στον τρόπο που δόθηκαν οι υπερωρίες, αφού – όπως υποστήριξε-, "πολλοί πυροσβέστες δεν πληρώθηκαν παρότι δούλεψαν, σε αντίθεση με άλλους που δεν δούλεψαν και πληρώθηκαν, απολαμβάνοντας τη στήριξη της πολιτικής εξουσίας".

Μάλιστα, το Σωματείο Πυροσβεστών Ηπείρου ζήτησε από τη διοίκηση καταστάσεις με ονόματα υπαλλήλων και βιβλίο επιφυλακών, για να διασταυρώσουν τις υπερωρίες, όπως ανέφερε στο ΣΚΑΪ το μέλος του Σωματείου Δημήτρης Βλάχος. Σε περίπτωση που δεν αποσταλεί στην προβλεπόμενη από το νόμο χρονική περίοδο, υποστηρίζουν πως θα αποστείλουν εξώδικο στη Διοίκηση. Ο ΣΚΑΪ επικοινώνησε με την Πυροσβεστική Υπηρεσία η οποία αρνήθηκε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο.
 
Κίνδυνος πυρκαγιών

Σύμφωνα με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, για αύριο Τρίτη προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4), για τις περιοχές: Νομαρχίες Αθηνών και Ανατολικής Αττικής, Νομοί Λέσβου, Σάμου, Ικαρίας, Χίου, Κυκλάδων, Εύβοιας καθώς και περιφέρεια Κρήτης.
 
Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας ενημέρωσε τις κρατικές υπηρεσίες καθώς και τους Οργανισμούς Τοπικής και Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης των προαναφερόμενων περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.

Σύμφωνα με τον περιφερειάρχη Ιονίου Σωτήρη Βόσδο, οι τρεις φωτιές που εκδηλώθηκαν στη Ζάκυνθο έχουν τεθεί υπό έλεγχο.
Πηγή: skai.gr