Νέο σκάνδαλο τύπου Siemens

Ένα νέο σκάνδαλο τύπου Siemens με αφετηρία και πάλι τη Γερμανία και ελληνική πτυχή αποκαλύπτει η Τηλεόραση του ΣΚΑΪ.

Η μεγάλη γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία ΜΑΝ βρίσκεται στο στόχαστρο της εισαγγελίας του Μονάχου, μετά από καταγγελίες για μίζες ύψους 16 εκατομμυρίων ευρώ που δίνονταν προκειμένου να διασφαλιστούν συμβόλαια για παντός είδους οχήματα στο εξωτερικό.

Ήδη η εισαγγελία του Μονάχου "ξεσκονίζει" όλους τους φακέλους των συμβάσεων που υπέγραψε η ΜΑΝ με ξένες χώρες, ενώ δεν αποκλείεται το επόμενο διάστημα να μπουν στο μικροσκόπιο των γερμανικών εισαγγελικών αρχών και τα ελληνικά συμβόλαια που εξασφάλισε η γερμανική εταιρία.

Επί του παρόντος, πάντως, η έρευνα δεν καθιστά εκ προοιμίου τις συμβάσεις ύποπτες, αλλά διερευνητέες, ενώ επισήμως ο εκπρόσωπος της εισαγγελίας του Μονάχου Άντον Βίνγκλερ απέφυγε να επιβεβαιώσει, αλλά και να διαψεύσει ότι ευρήματα της έρευνας "αγγίζουν" και την Ελλάδα.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, μεταξύ των ελληνικών συμβάσεων που αναμένεται να εξεταστούν από τη γερμανική Δικαιοσύνη είναι η σύμβαση με το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας για την προμήθεια οχημάτων διαφόρων τύπων, μία σύμβαση που υπογράφηκε το Μάρτιο του 2000, συνολικού ύψους 43 εκατομμυρίων ευρώ. Επιπλέον, αναμένεται να διερευνηθεί και η επέκταση της συγκεκριμένης σύμβασης που έγινε τον Αύγουστο του 2002 και προέβλεπε την προμήθεια 35 αρματοφορέων, συνολικού κόστους 17,2 εκατομμυρίων ευρώ. Και στις δύο συμβάσεις ανάδοχος εταιρία ήταν η Ελληνική Βιομηχανία Οχημάτων (ΕΛΒΟ).

Τέλος, στο στόχαστρο της Εισαγγελίας του Μονάχου δεν αποκλείεται να βρεθεί και το συμβόλαιο της αγοράς των ανατιαεροπορικών πυραύλων Πάτριοτ, αφού τα φορτηγά και οι πλατφόρμες που μεταφέρουν το αντιπυραυλικό σύστημα είναι κατασκευής της γερμανικής ΜΑΝ.

Πηγή: DW, Τ. Τέλλογλου, Κ. Αλατζάς