Μεθυσμένη Πολιτεία

“Μεθυσμένη Πολιτεία” θυμίζει πια τούτη η κυβέρνηση, και αυτό πιστοποιείται πέραν πάσης αμφιβολίας με τα όσα συμβαίνουν με την υπόθεση του Ειδικού Φόρου στο κρασάκι, καθώς τη στιγμή που γραφόταν αυτό το κείμενο δεν ήταν γνωστό αν ο φόρος θα καταργηθεί, ή θα μειωθεί και θα επιβληθεί παράλληλος στο αλκοόλ και τις σόδες... Οι κυβερνώντες κατέθεσαν τον Ειδικό Φόρο στο κρασί ως ισοδύναμο του ισοδύναμου του ισοδύναμου (ω ισοδύναμο), συμφώνησαν με τους δανειστές, και μετά τις αντιδράσεις σκέφτηκαν να τον μαζέψουν κι αυτόν άρον – άρον στο παρά πέντε!

Δύο βήματα μπρος ένα πίσω, ένα βήμα αριστερά – δύο (πολύ) δεξιά η κυβέρνησή μας... Πηγαίνει στα κουτουρού, τρικλίζει, παραπατά, κουτρουβαλά, μαλώνει με τους πάντες και τον εαυτό της ακριβώς σαν τους μεθύστακες της παλιάς Αθήνας, αλλά μάλλον κατά τι γραφικότερη. Και με τις παλινωδίες των κρατούντων ταλαιπωρείται ολάκερη κοινωνία που δεν ξέρει αν οι αποφάσεις θα αλλάξουν από ώρα σε ώρα, ανάλογα με τα χούγια τους, τι δημοσκοπήσεις ή τις εσω/εξωκομματικές αντιδράσεις.

Σε Μαξίμου, πλατεία Συντάγματος και Κουμουνδούρου στις περίφημες συσκέψεις τους είναι βέβαιο ότι παίζουν την κολοκυθιά:

- Να βάλουμε φόρο στο βόειο κρέας.
- Και γιατί φόρο στο κρέας;
- Και σε τι να βάλουμε;
- Να βάλουμε φόρο στην ιδιωτική εκπαίδευση.
- Και γιατί να βάλουμε φόρο στην ιδιωτική εκπαίδευση;
- Και σε τι να βάλουμε;
- Να βάλουμε φόρο στην μπύρα.
- Και γιατί να βάλουμε φόρο στην μπύρα;
- Και σε τι να βάλουμε;
- Να βάλουμε φόρο στο κρασί

Έλεος παιδιά, για κάθε φόρο και σε κάθε περίπτωση θα υπάρξουν θιγόμενοι, γι' αυτό γιατί δεν παίζετε τα ισοδύναμα στα ζάρια όπως κάνανε παλιά στα καπηλειά για να τελειώνει η υπόθεση; Άλλες προτάσεις είναι να μαδήσετε τη μαργαρίτα, ή να βάλετε τον Γιάννη Ζουγανέλη στο Ποιος Θέλει να Γίνει Εκατομμυριούχος να ρωτήσει κανένα διαγωνιζόμενο για το τι και ποιος θα φορολογηθεί. Θα είναι η τελευταία και πιο δύσκολη απάντηση, τόσο δύσκολη που δεν θα τη γνωρίζει όχι μόνο ο ερωτηθείς, αλλά ούτε καν ο ερωτών. Άλλη καλή πρόταση για την κυβέρνησή μας θα ήταν να αναθέσουν στη Θεά Τύχη να βρει τα ισοδύναμα, γιατί σίγουρα θα κάνει καλύτερη δουλειά. Να βγει ο Αλέξης Τσίπρας με τους υπουργούς του στην αυλή του Μαξίμου, να κολλήσει στην πλάτη του κάθε υπουργού ένα χαρτί με μια υπηρεσία/ προϊόν (λχ. Κατρούγκαλος ένδυση, Παππάς υπόδηση, Φλαμπουράρης οίνος, Ξανθός γαλακτοκομικά κλπ.) να μετρήσει έως το 10 μέχρι να κρυφτούν και μετά να ψάξει να τους βρει. Ε, στους πρώτους δύο υπουργούς που θα εντοπίσει ο πρωθυπουργός αυτούς τους κλάδους και θα φορολογήσει! Θα μού πείτε τώρα ότι αυτό δεν θυμίζει κυβέρνηση, αλλά παιδική χαρά. What else is new θα σάς απαντήσω.

Κάποιοι ίσως επιμένετε ότι πρέπει να βλέπουμε το... ποτήρι μισογεμάτο και ότι είμαι κακοπροαίρετος. Αυτό όμως είναι δύσκολη αποστολή. Τα καλά νέα είναι ότι ζύθος και... πιθανώς ούζο (προς το παρόν) τη γλίτωσαν. Τα κακά νέα όμως είναι ότι αυτή η κυβέρνηση θυμίζει τρικυμία εν ποτηρίω. Δίχως πλάνο μοιραία πνίγεται σε ένα ποτήρι (κρασί), ενώ οι ερασιτεχνισμοί της δυστυχώς δεν τελειώνουν μόνο σε ό,τι αφορά την αναβλητικότητα και την αναποφασιστικότητά της σε θέματα φορολόγησης, αλλά μάλλον εδώ αρχίζουν. Μετά τη μέθη της εξουσίας ως γνωστόν έρχεται και τρομερός πονοκέφαλος, οπότε ας πιουν εκεί στο Μαξίμουν κανένα διπλό ελληνικό σκέτο να έρθουν στα ίσα τους (και δεν βάζω ιδέες για το μέλλον κύριε Λουμίδη...)


Πηγή: Στέλιος Κάνδιας