Ντελόρ: Ζητούμενο ένας νέος αρχιτεκτονικός σχεδιασμός για την ΕΕ

Για «κακοφωνία» της Ευρώπης κάνει λόγο ο πρώην πρόεδρος της Κομισιόν Ζακ Ντελόρ με νέα παρέμβασή, ζητώντας έναν νέο σχεδιασμό της ΕΕ, ώστε να αντιμετωπιστούν οι σύγχρονες προκλήσεις.

«Αυτό που απαιτείται, είναι η μετάβαση της Ευρωπαϊκής Ενωσης στην επόμενη ημέρα, με έναν νέο αρχιτεκτονικό σχεδιασμό που θα θωρακίζει και την Ευρωζώνη, ενισχύοντας τη συνοχή της» διαμηνύει ο Ντελόρ.
«Η Ευρώπη σήμερα εκπέμπει μια ‘κακοφωνία’. Οι ευρωπαίοι ηγέτες πρέπει, για το λόγο αυτό, να δώσουν ένα σαφές μήνυμα προκειμένου να καταλαγιάσουν τις ανησυχίες των αγορών» τονίζει, για να αντιμετωπιστούν οι επιφυλάξεις των αγορών.

Σύμφωνα με τον Ντελόρ απαιτούνται δύο προϋποθέσεις για να βγει ενισχυμένο το ευρώ από την κρίση:

• Να αντιμετωπιστεί ταχέως η τρέχουσα αμφισβήτηση των ευρωπαϊκών δομών σε οικονομικό επίπεδο
• Να σχεδιαστεί μια νέα ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική που θα απαντά στις αδυναμίες που ανέδειξε η κρίση

«Οι δύο αυτές προϋποθέσεις αποτελούν εκ των ων ουκ άνευ για την υπέρβαση της κρίσης και εάν δεν εκπληρωθούν, θα παραμείνει το κλίμα αβεβαιότητας που κυριαρχεί αυτή τη στιγμή στις αγορές. Οι ευρωπαίοι ηγέτες βρίσκονται ενώπιον δυο επιλογών: είτε να αποδεχθούν την εκχώρηση περισσότερων αρμοδιοτήτων σε ευρωπαϊκό επίπεδο, είτε να υπαχθούν σε ένα κοινό καθεστώς δημοσιονομικής πειθαρχίας» επισημαίνει.
Πηγή: skai.gr