Αλληγορικό μήνυμα του Πάνου Καμμένου: Ο γλάρος Ιωνάθαν... (βίντεο)

Ένα αλληγορικό μήνυμα ανάρτησε στο λογαριασμό του στο Twitter, o Πάνος Καμμένος...  Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ ανάρτησε ένα βίντεο που αφηγείται σε συντομία του Γλάρου Ιωνάθαν. 

Ο Γλάρος Ιωνάθαν Λίβινγκστον, του αμερικανού συγγραφέα Ρίτσαρντ Μπαχ, αφηγείται τη ζωή ενός πουλιού, που είναι αποφασισμένο να μην είναι συνηθισμένο – και το πληρώνει με τον εξοστρακισμό του από το σμήνος του. 

Μια μέρα, ο Ιωνάθαν συναντά δύο γλάρους που τον μεταφέρουν σε ένα "ανώτερο επίπεδο ύπαρξης" στο οποίο δεν υπάρχει ουρανός,  αλλά ένας καλύτερος κόσμος που βρίσκεται μέσα στην τελειότητα της γνώσης. Εκεί συναντά έναν άλλο γλάρο που αγαπάει την πτήση.

Ανακαλύπτει ότι η τεράστια επιμονή του και η επιθυμία του να μάθει τον καθιστούν «ένα ξεχωριστό πουλί». Σε αυτό το νέο μέρος, ο Ιωνάθαν γίνεται μαθητής του σοφότερου γλάρου Τσιάνγκ, ο οποίος τον διδάσκει πώς να μετακινείται στιγμιαία σε οπουδήποτε αλλού στο Σύμπαν. Το μυστικό, λέει ο Τσιάνγκ, είναι να «ξεκινήσεις γνωρίζοντας ότι έχεις ήδη φτάσει». Ανικανοποίητος από τη νέα του ζωή, ο Ιωνάθαν επιστρέφει στη Γη για να βρει άλλους όπως αυτός και να τους διδάξει. Η αποστολή του είναι επιτυχημένη, συγκεντρώνοντας γύρω του άλλους που έχουν εξοστρακιστεί επειδή δεν συμμορφώνονται.



"Οι πιο πολλοί γλάροι το μόνο που μπαίνουν στον κόπο να μάθουν είναι οι βασικές αρχές της πτήσης -δηλαδή πως να πετούν για να φτάσουν από την ακροθαλασσιά στην τροφή τους και πάλι πίσω", γράφει ο συγγραφέας σε αυτή την αλληγορία για ένα μοναδικό πουλί που ονομάζεται Γλάρος Ιωνάθαν Λίβινγκστον. "Γι' αυτούς δεν έχει σημασία το πέταγμα, αλλά το φαγητό. Όμως για τούτον εδώ το γλάρο, μετρούσε πολύ περισσότερο η χαρά τού να πετάει". Το πέταγμα στην πραγματικότητα είναι η μεταφορά που κάνει την ιστορία αυτή υψηλού νοήματος. 

Χωρίς να διακινδυνεύει το υψηλό του όραμα, ο Ιωνάθαν μαθαίνει τη σημασία της αγάπης και της ευγένειας και λαμβάνει την ύψιστη ανταμοιβή -την υπεροχή.