Η Φινλανδία η πιο ευτυχισμένη χώρα στον κόσμο, 79η η Ελλάδα

Η Φινλανδία είναι η πιο ευτυχισμένη χώρα στον κόσμο, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση των Ηνωμένων Εθνών.

H Ελλάδα κατέλαβε την 79η θέση για το 2018, σε σύνολο 156 χωρών, βελτιώνοντας ωστόσο την κατάταξή της κατά οκτώ θέσεις σε σχέση με πέρυσι.

Στην πρώτη πεντάδα κυριαρχούν, ως συνήθως, οι χώρες της βόρειας Ευρώπης και της Σκανδιναβίας, με τη Νορβηγία να βρίσκεται στη δεύτερη θέση, την Δανία να έρχεται τρίτη, και την Ισλανδία να κατατάσσεται τέταρτη. Πέμπτη είναι η Ελβετία.

Κυριότεροι παράγοντες πίσω από την ευτυχία στις βορειοευρωπαϊκές χώρες είναι η αίσθηση κοινωνικής στήριξης, ο κατά κεφαλήν πλούτος, το μεγάλο προσδόκιμο ζωής και η ελευθερία επιλογών στη ζωή. Η Γηραιά Ήπειρος καταλαμβάνει επτά από τις πρώτες δέκα θέσεις, ενώ Καναδάς, Νέα Ζηλανδία και Αυστραλία συμπληρώνουν το παζλ.

Ενδεικτικά, η Φινλανδία συγκεντρώνει 7.632 πόντους στο μέτρο ευτυχίας, ενώ η Ελλάδα συγκεντρώνει 5.358.

Στην αντίπερα όχθη, χώρες της υποσαχάριας Αφρικής και της Μέσης Ανατολής κυριαρχούν, ως συνήθως και πάλι, στις θέσεις των λιγότερο ευτυχισμένων χωρών.

Η λιγότερο ευτυχισμένη χώρα είναι το Μπουρούντι, εκτοπίζοντας από τη θέση του «πρωταθλητή» την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, η οποία φέτος κατατάσσεται προτελευταία.

Ακολουθούν το Νότιο Σουδάν, η Τανζανία και η Υεμένη. Η εμπόλεμη Συρία βρίσκεται στην 150η θέση.
Πηγή: skai.gr