Το όνομά μου είναι Αζίλ: Η ιστορία ενός μικρού κοριτσιού στο ναυάγιο της Λιβύης

Το όνομά της είναι Αζίλ. Είναι ένα κοριτσάκι 1 έτους, που παραλίγο να βρισκόταν στη λίστα με τα δεκάδες, ίσως εκατοντάδες, ανώνυμα θύματα του νέου ναυαγίου ανοιχτά της Λιβύης την Τετάρτη, ή με τα χιλιάδες ανώνυμα θύματα από τις αρχές του χρόνου, και τις πολλές χιλιάδες μεταναστών τα τελευταία χρόνια.

Embedded image permalink

Η Αζίλ διασώθηκε από την υγρή αγκαλιά της Μεσογείου από τον πατέρα της Μοχάμεντ. Το τρομαγμένο πρόσωπό της λέει την ιστορία της.

Η μητέρα του κοριτσιού επίσης επιβίωσε από το ναυάγιο του αλιευτικού σκάφους με τους εκατοντάδες επιβαίνοντες μετανάστες, αλλά βρίσκεται σε κατάσταση σοκ, με όλη την οικογένεια να επιβιβάζεται στο πλοίο των Γιατρών Χωρίς Σύνορα Dignity1.

Embedded image permalink

«Τέλος καλό όλα καλά» για την Αζιλ. Αυτή και η οικογένειά της μετεπιβιβάστηκαν σε ένα άλλο πλοίο με προορισμό την Ιταλία. Όμως δεν υπάρχει «ευτυχές τέλος» για πολλές χιλιάδες άλλους μετανάστες. Ανώνυμα χαμένα όνειρα θαμμένα στον υγρό τάφο της Μεσογείου, νούμερα σε στατιστικές.


«Όταν ρωτάμε τους διασωθέντες γιατί διακινδυνεύουν τις ζωές τους με αυτόν τον τρόπο, παίρνουμε πάντα την ίδια απάντηση: "Δεν υπάρχει εναλλακτική". Γνωρίζουν τους κινδύνους, αλλά το κάνουν έτσι κι αλλιώς. Προτιμούν να χαθούν αναζητώντας ασφάλεια και ελευθερία παρά να παραμείνουν στις πατρίδες τους ή τη Λιβύη» σχολιάζουν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα.


Embedded image permalink

Σημειώνεται ότι από τους συνολικά 150.000, άντρες, γυναίκες και παιδιά που προσπάθησαν να περάσουν τη Μεσόγειο το 2015 2.000 μετανάστες και πρόσφυγες έχασαν τη ζωή τους. 


Πηγή: Επιμέλεια: Στέλιος Κάνδιας