H Ακρόπολη των Αθηνών με 120.000 τουβλάκια Lego, πόλος έλξης για τα παιδιά

Πόλος έλξης για μικρούς και μεγάλους έγινε το πρωί η κατασκευασμένη με 120.000 τουβλάκια Lego Ακρόπολη σε όσους ανέβηκαν στον δεύτερο όροφο του Μουσείου της Ακρόπολης, όπου η πολύχρωμη μακέτα παρουσιάζεται σε ειδική προθήκη.

Η ιδέα του Ράιαν Μακ Νοτ
να κινήσει την περιέργεια των παιδιών για την Ακρόπολη της Αθήνας, μοιράζεται ανάμεσα στην πραγματικότητα και στη φαντασία του Αυστραλού δημιουργού, ο οποίος χρειάστηκε εκατοντάδες ώρες προκειμένου να αποτυπώσει με τη δυνατόν μεγαλύτερη ακρίβεια τα μνημεία του Ιερού Βράχου. Στη Lego κατασκευή, το παιχνίδι με τον χρόνο είναι εμφανές και ο δημιουργός της δεν στερείται χιούμορ.

Με μια πρώτη ματιά το βλέμμα διασταυρώνεται με το άγαλμα της Αθηνάς Προμάχου που αποδίδεται ως ρομπότ- πολεμιστής. Ένας γερανός αποκαθηλώνει τα γλυπτά του Παρθενώνα, υπό το βλέμμα ενός εξερευνητή με αποικιοκρατικό κράνος, που δεν είναι άλλος από τον λόρδο Έλγιν, και ακριβώς πίσω του ο Φειδίας να διαμαρτύρεται.



Στην άλλη πλευρά του μνημείου
φωτογραφίζονται στην επίσκεψή τους η Άγκαθα Κρίστι το 1947 και ο Σίγκμουντ Φρόιντ το 1904, ενώ η Μελίνα Μερκούρη μάς χαιρετά με μια αγκαλιά λουλούδια, όπως στη φωτογραφία της στον σταθμό του μετρό «Ακρόπολη». Μια ομάδα τουριστών, έως και ο Γκάνταλφ από τον Άρχοντα των Δαχτυλιδιών, πλησιάζουν τον Ιερό βράχο, καθώς ο Περικλής εκφωνεί τους περίφημους λόγους του στους Αθηναίους, το 431 πΧ, προτρέποντάς τους να στρέψουν τα ματιά τους στα θαυμαστά μνημεία της Ακρόπολης.

Από τη μακέτα δεν λείπει η σύγχρονη Ελλάδα, κι έτσι γύρω από την αρχαία Αγορά υπάρχει το μαγαζί με τα σουβλάκια, εύζωνοι με φουστανέλα να χορεύουν, ο Έλτον Τζον που δίνει συναυλία στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού. Αυτοί και αρκετοί ακόμα χαρακτήρες Lego, συνυπάρχουν με θεατές του 5ου αιώνα πΧ, οι οποίοι παρακολουθούν μια παράσταση του Οιδίποδα Τύραννου στο θέατρο του Διονύσου.

«Μπορεί κάποιοι ορθόδοξοι να μου καταλογίσουν ότι μετατρέπουμε τον αρχαίο κόσμο σε ρομπότ, αλλά ας είναι… θα μείνουν μόνοι τους» είπε, σήμερα, ο πρόεδρος του Μουσείου της Ακρόπολης Δημήτρης Παντερμαλής, με την πεποίθηση ότι «η πρόσληψη της αρχαιότητας μέσω του παραδοσιακού, ακαδημαϊκού τρόπου φαίνεται να μην λειτουργεί και τόσο για τα παιδιά». Γι αυτό και, πρόσθεσε ο κ. Παντερμαλής, το Μουσείο υιοθέτησε την ιδέα της κατασκευής με Lego. Όταν ζήτησε να την δανειστεί από το Μουσείο Νίκολσον του Σίδνεϊ, οι υπεύθυνοι αποφάσισαν να την δωρίσουν.



Πηγή: skai.gr