Γκάγκα: Έρχεται την επόμενη εβδομάδα το εμβόλιο της Νοvavax, τέλη Μαρτίου της Sanofi

Ολοκληρώθηκε η ενημέρωση των ειδικών στο Υπουργείο Υγείας για τα νεότερα στοιχεία της πορείας της πανδημίας κορωνοϊού στην Ελλάδα.

Η Αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα, η Παιδίατρος - Λοιμωξιολόγος Βάνα Παπαευαγγέλου και ο καθηγητής Επιδημιολογίας Γκίκας Μαγιορκίνης, συνόψισαν τα επιδημιολογικά δεδομένα και μίλησαν για την αποκλιμάκωση που παρουσιάζει η πανδημία στη χώρα μας.

Γκάγκα: Μέσα στην επόμενη εβδομάδα το εμβόλιο της Novavax

Πολύ σύντομα αναμένεται να έρθει στη χώρα μας το πρωτεϊνικό εμβόλιο της Novavax. Όπως τόνισε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα, το σκεύασμα της Novavax θα έρθει στη χώρα μας μέσα στην επόμενη εβδομάδα ενώ είπε πως θα παραδοθούν 474.000 δόσεις.  Στα τέλη Μαρτίου πρόσθεσε ότι θα φτάσει στη χώρα μας και το εμβόλιο της Sanofi.

Για τα αντιικά φάρμακα όπως είπε έχουν γίνει 2.653 αιτήσεις από τις οποίες έχουν ήδη παραδοθεί 1.957 συσκευασίες σε ισάριθμους ασθενείς. 322 αιτήσεις έχουν ακυρωθεί από τους ίδιους τους ασθενείς ενώ οι υπόλοιπες προετοιμάζονται για παράδοση.

«Έχουμε σιγά σιγά μια ήπια απελευθέρωση αλλά πρέπει να παραμένουμε προστατευμένοι», τόνισε με αφορμή την νέα χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων.

Παπαευαγγέλου: Αποσύζευξη του αριθμού των κρουσμάτων και των σκληρών δεικτών

Για αποσύζευξη του αριθμού των κρουσμάτων και των σκληρών δεικτών έκανε λόγο η Παιδίατρος - Λοιμωξιολόγος Βάνα Παπαευαγγέλου. 

Το 96% των νέων κρουσμάτων οφείλονται σε μόλυνση από την παραλλαγή Όμικρον και μόλις το 2,2% στην μετάλλαξη Δέλτα, τόνισε.

Όπως επιδεικνύουν τα στοιχεία, όταν επικρατούσε η Δέλτα, το να νοσήσει κάποιος τον προστατεύε από το ενδεχόμενο να κολλήσειςξανά τον ιό κατά 90%.

Με την επικράτηση της Όμικρον η προηγούμενη μόλυνση μας προστατεύει μόλις στο 56% σύμφωνα 

Μελέτη από το Ισραήλ σε ανθρώπους που είχαν νοσήσει από κορωνοιό και για αυτόν τον λόγο επέλεξαν να μην εμβολιαστούν, έδειξε ότι είχαν 60-80% μεγαλύτερη πιθανότητα να νοσήσουν.

Η μελέτη διενεργήθηκε πριν την επικράτηση της Όμικρον άρα ο κίνδυνος τώρα είναι ακόμη μεγαλύτερος.

Λάθος το δεν χρειάζεται να εμβολιαστώ επειδή έχω ήδη νοσήσει.

Για την χαλάρωση των μέτρων, ανέφερε ότι υπάρχει αποσύζευξη του αριθμού των κρουσμάτων και των σκληρών δεικτών. Για αυτόν τον λόγο επιλέχθηκε η χαλάρωση των μέτρων για εμβολιασμένους χωρίς να σημαίνει ότι τελειώνει η πανδημία.

Θα συνυπάρχουμε με τον ιό για αρκετό διάστημα και ο καθένας θα πρέπει να παίρνει τις αποφάσεις για τις δραστηριότητες που θα συμμετέχει. Όπως ανέφερε δεν είμαστε σε θέση να άρουμε όλα τα περιοριστικά μέτρα όπως άλλες χώρες και είμαστε σε αναμονή γιατί είναι πιθανόν να εμφανιστούν νέες παραλλαγές.

Μαγιορκίνης: Η πίεση στο ΕΣΥ δείχνει σημεία αποσυμπίεσης σε όλους τους δείκτες

Για βελτιωμένη εικόνα που παρουσιάζει το ΕΣΥ, έκανε λόγο ο καθηγητής Επιδημιολογίας Γκίκας Μαγιορκίνης. 

Ο ίδιος εξήγησε ότι η πίεση στα νοσοκομείο δείχνει σημάδια  αποσυμπίεσης σε όλους τους δείκτες καθώς ο  αριθμός των ατόμων στις ΜΕΘ μειώθηκε κατά 7% σε σχέση με την περασμένη εβδομάδα, ενώ ανέφερε πως οι ασθενείς στις απλές κλίνες μειώθηκαν και αυτοί σημαντικά.

Τα κρούσματα παρέμειναν σε σταθερό επίπεδο ωστόσο σημαντική βελτίωση της τάξης του 20%, παρατηρήθηκε στον αριθμό των θανάτων.

«Το κύμα της Όμικρον συρρικνώνεται σε παγκόσμια κλίμακα, ομοίως και στην Ελλάδα η διαπορά έχει σταθεροποιηθεί ενώ οι σκληροί δείκτες βαίνουν μειούμενοι. Η εξέλιξη της επιδημίας συνεχίζεται σύμφωνα με το βασικό σενάριο. Περιμένουμε περεταίρω βελτίωση της κατάστασης γεγονός που επιτρέπει την επιστροφή στην κανονικότητα καταρχήν για τους εμβολιασμένους», τόνισε ο καθηγητής.
 

Πηγή: skai.gr