Επιδημία; Και 6ος θάνατος στις ΗΠΑ που συνδέεται με το ηλεκτρονικό τσιγάρο

Μορφή επιδημίας τείνουν να προσλάβουν στις Ηνωμένες Πολιτείες οι θάνατοι από ηλεκτρονικό τσίγαρο. Όπως ανακοίνωσαν την Τρίτη αξιωματούχοι του Κάνσας ένας κάτοικος της πολιτείας είναι ο έκτος άνθρωπος που έχασε τη ζωή του από τη μυστηριώδη πνευμονική ασθένεια που σχετίζεται με το άτμισμα, την ώρα που οι υπηρεσίες υγείας προσπαθούν να κατανοήσουν και να αντιμετωπίσουν αυτό το πανεθνικό πρόβλημα.

"Ήρθε η ώρα να σταματήσετε το άτμισμα. Αν εσείς ή κάποιο αγαπημένο σας πρόσωπο καπνίζει ηλεκτρονικό τσιγάρο, σας παρακαλούμε, σταματήστε", ήταν η δραματική έκκληση του επικεφαλής των υπηρεσιών υγείας του Κάνσας, Δρ. Λι Νόρμαν, σε ανακοίνωση που εξέδωσε.

Οι υγειονομικές αρχές εξετάζουν 450 κρούσματα αυτής της ασθένειας των πνευμόνων σε 33 Πολιτείες των ΗΠΑ και σε ένα συνδεδεμένο έδαφος. Η έρευνα που διεξάγεται από κοινού από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC) και την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) δεν έχει συνδέσει την ασθένεια με κάποιο συγκεκριμένο προϊόν που χρησιμοποιείται στα ηλεκτρονικά τσιγάρα.

Κάποιοι από τους ασθενείς είχαν χρησιμοποιήσει προϊόντα κάνναβης που περιέχουν ένα έλαιο που παράγεται από τη βιταμίνη Ε και μπορεί να είναι επικίνδυνο αν εισπνευστεί. Η βιομηχανία του ατμίσματος κατηγορεί ως υπεύθυνα τα προϊόντα που πωλούνται στη μαύρη αγορά. "Συμφωνούμε με την FDA. Αν δεν θέλετε να πεθάνετε ή να καταλήξετε στο νοσοκομείο, σταματήστε να ατμίζετε παράνομα έλαια THC αμέσως", ανέφερε ένας εκπρόσωπος της Αμερικανής Ένωσης Ατμίσματος (AVA). "Αν είστε ενήλικας καπνιστής ή πρώην καπνιστής που ατμίζει προϊόντα νικοτίνης αγορασμένα σε κατάστημα, μην ακούτε τους ακτιβιστές που θα προτιμούσαν να εισπνέετε θανατηφόρο καπνό παρά να ατμίζετε", πρόσθεσε.

Τα συμπτώματα της ασθένειας περιλαμβάνουν δύσπνοια, πυρετό, βήχα και εμετούς. Κάποιοι έχουν επίσης αναφέρει πονοκεφάλους, ζάλη και πόνους στο στήθος.

Ο έκτος άνθρωπος που πέθανε στο Κάνσας ήταν άνω των 50 ετών και έπασχε από κάποιο υποκείμενο νόσημα. Δεν έχουν δοθεί άλλες πληροφορίες για τον θάνατό του.

Ο Αμερικανικός Ιατρικός Σύλλογος κάλεσε την Δευτέρα του Αμερικανούς να σταματήσουν να χρησιμοποιούν ηλεκτρονικά τσιγάρα οποιουδήποτε είδους μέχρι να μπορέσουν οι επιστήμονες να διαχειριστούν καλύτερα αυτή τη μυστηριώδη ασθένεια.
Πηγή: Πηγή: ΑΜΠΕ