Προσοχή στα συμπληρώματα διατροφής

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν οι επιστήμονες για τα συμπληρώματα διατροφής.

Προειδοποιούν ότι η ανεξέλεγκτη κατανάλωση μπορεί να έχει σοβαρές παρενέργειες, καθώς πολλοί καταναλωτές δεν γνωρίζουν ότι το να λαμβάνουν περισσότερες βιταμίνες και άλλες θρεπτικές ουσίες από όσες μπορεί να ανεχθεί ο οργανισμός τους μπορεί να αποβεί ιδιαίτερα επικίνδυνο για την υγεία τους.

Ο κλινικός διαιτολόγος-βιολόγος Χάρης Δημοσθενόπουλος, Προϊστάμενος του Διαιτολογικού Τμήματος στο ΓΝΑ "ΛΑΪΚΟ", μιλώντας στην 5η Διημερίδα της Ελληνικής Ιατρικής Εταιρείας Παχυσαρκίας, επισήμανε ότι τα συμπληρώματα διατροφής ενέχουν πολλούς κινδύνους, όταν γίνεται κατάχρηση και όταν αλληλεπιδρούν με άλλα φάρμακα.

Ιδιαίτερα επικίνδυνα εξάλλου είναι τα σκευάσματα με παραπλανητικές ετικέτες τα οποία μάλιστα μερικές φορές περιέχουν απαγορευμένες ουσίες.

Σύμφωνα με τον κ. Δημοσθενόπουλο, πολλές ουσίες, αν και έχουν κριθεί επικίνδυνες και έχουν επίσημα απαγορευθεί από τον FDA και τον ΕΟΦ στην Ελλάδα, συνεχίζουν να περιέχονται σε συμπληρώματα που κυκλοφορούν παράνομα, θέτοντας σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η εφεδρίνη, ουσία, που προέρχεται από το φυτό εφέδρα, (Ma Huang) και περιέχεται σε διατροφικά συμπληρώματα και χάπια που χορηγούνται χωρίς ιατρική συνταγή και χρησιμοποιούνται από περίπου 12.000.000 Αμερικανούς ως διεγερτικό, για απώλεια βάρους αλλά και για αύξηση του αναβολισμού στους αθλητές.

Η εφεδρίνη, σύμφωνα με τους επιστήμονες, μπορεί να προκαλέσει καρδιακή ανακοπή, εγκεφαλικό και επιληπτικές κρίσεις.
Πηγή: Ορσαλία Φυτά