Ρωσία: Πρόστιμο σε όσους υποστηρίζουν ότι ο ιός HIV είναι κατασκεύασμα

H Ρωσία σχεδιάζει να επιβάλει πρόστιμο ύψους 40 ευρώ (3.000 ρούβλια) σε όσους ισχυρίζονται ότι ο ιός HIV και το AIDS δεν υπάρχουν, την ώρα που τα ποσοστά των ανθρώπων που προσβάλλονται από τον ιό ολοένα και αυξάνονται στη χώρα.

Ρώσοι βουλευτές κατέθεσαν την πρόταση καθώς χιλιάδες άνθρωποι που ζουν στη Ρωσία ανήκουν σε ομάδες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που διαδίδουν μύθους ότι ο ιός HIV έχει παρασκευαστεί από φαρμακευτικές εταιρείες.

Οι φήμες αυτές έχουν ως αποτέλεσμα, πολλοί άνθρωποι που έχουν μολυνθεί να μην λαμβάνουν φάρμακα για να διαχειριστούν τον ιό και κάποιοι άλλοι να είναι λιγότερο προσεκτικοί και να μην λαμβάνουν μέτρα αυτοπροστασίας.

Αν και οι μολύνσεις από τον ιό HIV και οι θάνατοι από AIDS πέφτουν σε όλο τον κόσμο, στη Ρωσία έχουν αυξηθεί τα τελευταία χρόνια. O συνολικός αριθμός των πολιτών που φέρουν τον ιό κυμαίνεται μεταξύ των 900.000 και των 1,2 εκατομμυρίων.

Σε τουλάχιστον μια πόλη, ανέφεραν οι Times, ένας στους 50 ανθρώπους είναι θετικός στον ιό HIV και  ο Ρώσος υπουργός Υγείας χαρακτήρισε την κατάσταση ως «εθνική καταστροφή». «Το πρόβλημα λαμβάνει μαζικές διαστάσεις και με την εξάπλωση του HIV στη Ρωσία, αυτό αποτελεί κίνδυνο για την κοινωνία» δήλωσε.

Πηγή: skai.gr