Κλείσιμο

Τα trans λιπαρά επηρεάζουν την μνήμη των ανδρών

Η ομάδα ανέλυσε τα στοιχεία από 1.018 άνδρες και γυναίκες που κλήθηκαν να συμπληρώσουν ένα διατροφικό τεστ και να λάβουν μέρος σε τεστ μνήμης και ανάκλησης λέξεων.

Κατά μέσο όρο, οι άνδρες ηλικίας 45 ετών και κάτω ήταν σε θέση να θυμηθούν 86 λέξεις στις δοκιμές. Αλλά για κάθε επιπλέον γραμμάριο trans-λιπαρών που καταναλώνεται κάθε μέρα, η απόδοσή τους μειώνεται στατιστικά κατά 0,76 λέξεις.

Η επικεφαλής ερευνητής Dr. Beatrice Golomb, από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Σαν Ντιέγκο, δήλωσε: «Τα trans-λιπαρά είναι πλέον άρρηκτα συνδεδεμένα με την απώλεια μνήμης των ανδρών κατά τη διάρκεια των παραγωγικών τους χρόνων». «Η κατανάλωση τέτοιων λιπαρών οξέων έχει δείξει στο παρελθόν αρνητικές επιπτώσεις και στη συμπεριφορά και τη διάθεση των ατόμων αφού επηρεάζει και άλλους πυλώνες της λειτουργίας του εγκεφάλου».

Τα trans-λιπαρά οξέα χρησιμοποιούνται για να βελτιώσουν τη γεύση, την υφή και τη διάρκεια ζωής ενός προϊόντος.

Επιπρόσθετα τόνισε: «Όπως έχω πει σε ασθενείς, ενώ τα trans λιπαρά οξέα αυξάνουν τη διάρκεια ζωής των τροφίμων, θα μειώσουν το χρόνο ζωής των ανθρώπων.»

Μια ανακοίνωση από τις αμερικανικές ρυθμιστικές αρχές χθες σήμανε ότι τα περισσότερα trans λιπαρά θα πρέπει να έχουν αφαιρεθεί από τα αμερικανικά τρόφιμα μέσα σε τρία χρόνια.

Η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA), δήλωσε πως τα μερικώς υδρογονωμένα έλαια (Phos) - η κύρια πηγή των trans λιπαρών δεν είναι «γενικά αναγνωρισμένα ως ασφαλή».

Προηγούμενη έρευνα από την ίδια ομάδα διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που λαμβάνουν υψηλότερα επίπεδα από τα λιπαρά αυτά τείνουν να είναι περισσότερο επιθετικοί.
Μια πρόσφατη αμερικανική μελέτη βρήκε ότι τα trans λιπαρά οξέα επηρεάζουν τα συναισθήματά μας και ότι εκείνοι που έτρωγαν περισσότερα από αυτά τα λίπη είχαν μικρότερη ευαισθητοποίηση και έλεγχο των συναισθημάτων τους.
Πηγή: Daily Mail