"Κολλημένοι" στην τηλεόραση οι μοναχικοί και οι καταθλιπτικοί

Σύμφωνα με τα ευρήματα της μελέτης, η πολύωρη παρακολούθηση θα πρέπει να αντιμετωπίζεται ως ένας εθισμός με επιπτώσεις στην υγεία και στη ζωή του ανθρώπου.

Στη μελέτη συμμετείχαν περισσότερα από 300 άτομα 18 έως 29 ετών. Οι ερευνητές τους ρώτησαν για τις τηλεοπτικές τους συνήθειες και τις ψυχολογικές τους διαθέσεις.

Όσο πιο μοναχικοί και καταθλιπτικοί ήταν οι εξεταζόμενοι, τόσο πιο πιθανό ήταν να κολλήσουν στην τηλεόραση. Με αυτόν τον τρόπο προσπαθούσαν να ξεφύγουν από τα αρνητικά συναισθήματα τους και να ξεχαστούν, όπως κατέληξαν οι ερευνητές του Όστιν στο Πανεπιστήμιο του Τέξας.

Η έλλειψη αυτοελέγχου φάνηκε πως είναι μια ακόμα αιτία που οδηγεί στην άμετρη τηλεοπτική παρακολούθηση. Υπήρξαν άνθρωποι που ακόμα και όταν ήξεραν ότι είχαν άλλες εργασίες να ολοκληρώσουν, δεν σταματούσαν να βλέπουν τηλεόραση.

Όπως αναφέρει ο Sung, όταν η τηλεοπτική παρακολούθηση γίνεται ανεξέλεγκτη, οι θεατές αρχίζουν να έχουν επιπτώσεις στη ζωή τους καθώς παραμελούν την εργασία τους και τις σχέσεις τους με τους άλλους.

Ακόμα κι όταν οι άνθρωποι γνωρίζουν ότι δεν πρέπει να καταναλώνουν τόση ώρα στην τηλεόραση, δυσκολεύονται να αντισταθούν στην επιθυμία τους να παρακολουθούν συνεχώς τα διάφορα επεισόδια.

Τέλος διαπιστώθηκε ότι η σωματική κόπωση και προβλήματα υγείας, όπως η παχυσαρκία, σχετίζονται με την εκτός ορίων τηλεοπτική καθήλωση και αποτελούν σημαντικούς λόγους ανησυχίας.

Η συγκεκριμένη μελέτη θα παρουσιαστεί στο ετήσιο συνέδριο της Διεθνούς Επικοινωνίας Συλλόγου στο Πουέρτο Ρίκο, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στα τέλη Μαΐου και τα μέχρι τώρα ευρήματα θα θεωρηθούν επίσημα όταν θα δημοσιευτούν σε κάποιο επιστημονικό περιοδικό.
Πηγή: skai.gr