ΗΠΑ: Αυστηρότερα υγειονομικά μέτρα κατά του Έμπολα στα 5 διεθνή αεροδρόμια

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε σήμερα ότι θα επιβληθούν αυστηρότερα μέτρα ελέγχου για τον εντοπισμό κρουσμάτων του Έμπολα σε πέντε σημαντικά διεθνή αεροδρόμια των ΗΠΑ: το Τζον Φ. Κένεντι της Νέας Υόρκης· το Λίμπερτι του Νιούαρκ· το Ντάλες της Ουάσινγκτον· το Ο'Χέιρ του Σικάγου· και το Χάρτσφιλντ-Τζάκσον της Ατλάντας.

«Αυτά τα πέντε αεροδρόμια είναι ο προορισμός του 94% των ανθρώπων που ταξιδεύουν στις ΗΠΑ από τις τρεις χώρες οι οποίες πλήττονται (περισσότερο) αυτή τη στιγμή από τον Έμπολα», δήλωσε ο εκπρόσωπος της αμερικανικής προεδρίας Τζος Έρνεστ κατά τη διάρκεια της καθημερινής ενημέρωσης των δημοσιογράφων.

«Αυτό είναι ένα πρόσθετο στρώμα ελέγχου, που μπορεί να εφαρμοστεί στοχευμένα στο συγκεκριμένο μικρό πλήθος ανθρώπων, με έναν τρόπο που θα αυξήσει την ασφάλεια, αλλά επίσης θα ελαχιστοποιήσει τα προσκόμματα για το ευρύτερο επιβατικό κοινό», πρόσθεσε ο Έρνεστ.

Στόχος είναι να εμποδιστεί η εξάπλωση του ιού που προκαλεί αιμορραγικό πυρετό.

Στους ελέγχους που θα γίνονται, οι αμερικανικές αρχές θα χρησιμοποιούν μια διακριτική συσκευή για να μετρούν τη θερμοκρασία των επιβατών ενώ θα τους ζητούν να συμπληρώνουν ένα ερωτηματολόγιο που έχει συντάξει το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Επιδημιών (CDC). Στο ερωτηματολόγιο οι επιβάτες θα καλούνται να δίνουν λεπτομερειακές πληροφορίες για τη δραστηριότητά τους στη δυτική Αφρική.
Πηγή: Πηγή: ΑΜΠΕ/Reuters