Επανέρχεται το πλαφόν στη συνταγογράφηση φαρμάκων

Το πλαφόν στη συνταγογράφηση των φαρμάκων σχεδιάζει να επαναφέρει και μάλιστα άμεσα ο Αδωνις Γεωργιάδης, ύστερα από τον εκτροχιασμό της φαρμακευτικής δαπάνης τον πρώτο μήνα που είχε παγώσει η εφαρμογή του μέτρου, με προσωρινή διαταγή του ΣτΕ.

Η απόφαση του ΣτΕ στα τέλη Μαρτίου είχε ανατρέψει το σχεδιασμό του υπουργείου Υγείας και του ΕΟΠΥΥ, προκαλώντας ανησυχία στους δανειστές, με την τρόικα να θέτει ερωτήματα στην κυβέρνηση για το πώς θα αντιμετωπίσει το ζήτημα.

Χθες Παρασκευή, ο υπουργός υγείας έλαβε τα στοιχεία για το μήνα Απρίλιο, τον μήνα δηλαδή κατά τον οποίο δεν εφαρμοζόταν το πλαφόν. Όπως προέκυψε, σε αυτό το διάστημα υπήρξε υπέρβαση του στόχου της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης κατά 21 εκατ. ευρώ, ενώ το μήνα Μάρτιο η υπέρβαση ήταν πολύ μικρότερη φτάνοντας τα 8 εκατ

Είναι χαρακτηριστικό μάλιστα ότι τον Απρίλιο γράφτηκαν 1 εκατ. περισσότερες συνταγές σε σχέση με τους προηγούμενους μήνες.

Το καμπανάκι, λοιπόν, χτύπησε στο υπουργείο υγείας και ο Άδωνις Γεωργιάδης, όπως ανέφερε σε συνέντευξή του στο ΒΗΜΑ FM, θα καταθέσει τη Δευτέρα τροπολογία στη Βουλή προκειμένου να επαναφέρει το πλαφόν. Όπως διαβεβαιώνει, όμως, αυτή τη φορά το μέτρο θα ισχύσει με πιο δίκαιο και ασφαλή τρόπο και θα δομηθεί σε συνεργασία με τους γιατρούς.

Όπως επισήμανε ο υπουργός Υγείας, εάν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα και εκτροχιαστεί η φαρμακευτική δαπάνη τότε η ελληνική αγορά κινδυνεύει να στεγνώσει τελείως από φάρμακα, με τις μεγάλες φαρμακευτικές εταιρείες να σταματούν να την προμηθεύουν.

Υπενθυμίζουμε πως για φέτος η φαρμακευτική δαπάνη μαζί με τα εμβόλια ανέρχεται στα 2 δισ. ευρώ, γεγονός που σημαίνει πως πρέπει να πετύχουμε εξοικονόμηση περίπου 400 εκατ. ευρώ σε σχέση με πέρυσι.

Οι γιατροί από την πλευρά τους αντιτίθενται στο μέτρο σημειώνοντας πως η ελάφρυνση του κόστους των φαρμάκων δεν μπορεί να γίνεται με αστυνομικά μέτρα.

Αντιπροτείνουν την εφαρμογή των διαγνωστικών και θεραπευτικών πρωτοκόλλων και υπενθυμίζουν την τεράστια ταλαιπωρία που βίωναν οι ασφαλισμένοι τους προηγούμενους μήνες. Όσο ίσχυε το πλαφόν πολλοί γιατροί δίσταζαν να γράψουν φάρμακα υψηλού κόστους, γιατί μέχρι τα μέσα του μήνα κάλυπταν το πλαφόν, με αποτέλεσμα πολλοί ασθενείς να τρέχουν από γιατρό σε γιατρό προκειμένου να βρουν κάποιον που θα μπορούσε να τους συνταγογραφήσει τα φάρμακά τους.
Πηγή: Λουίζα Κροντήρη