Γιατροί ΕΟΠΥΥ: Ενδεχόμενο κινητοποιήσεων και μέσα στις γιορτές

Παρατείνεται το αδιέξοδο στο χώρο της υγείας, με τους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ να απειλούν για συνέχιση της απεργίας τους και μέσα στις γιορτές.

Οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ αποφάσισαν νέα τετραήμερη απεργία από τις 10 Δεκεμβρίου και απειλούν να μην κάνουν πίσω ακόμη και τις γιορτές.

«Όσο θα γίνονται απολύσεις, εμείς θα απεργούμε, θα διακόψουμε μόνο τη Μεγάλη Πέμπτη για να κάνει ο κόσμος Πάσχα» δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο Πρόεδρος των Γιατρών του ΕΟΠΥΥ Γιάννης Χρονόπουλος.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης τόνισε ότι οι συμβιβαστικές προτάσεις του υπουργείου δεν ισχύουν πλέον, καθώς είχαν ως προϋπόθεση να λυθεί η απεργία, κατηγορώντας τους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ οτι αρνήθηκαν να αφήσουν συναδέλφους τους να εργαστούν στα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας για να μην ταλαιπωρείται ο κόσμος, κάτι που αρνήθηκαν.

Επανέλαβε δε ότι δεν πρόκειται να εξαιρεθούν οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ από την κινητικότητα και ότι ο ίδιος δεν πρόκειται να προβεί σε καμία εξαίρεση.

«Η κυβέρνηση δεν μπορεί
να εκβιαστεί ούτε η κοινωνία από καμία επαγγελματική ομάδα» διεμήνυσε στη Βουλή ο υπουργός.

«Εάν η θέση των γιατρών είναι ή το χαρτί ή απεργία στον αιώνα τον άπαντα. Αυτό δεν πρόκειται να γίνει δεκτό. Η κυβέρνηση δεν μπορεί να εκβιαστεί από καμία επαγγελματική ομάδα» δήλωσε και πρόσθεσε ότι «εκβιασμοί τέτοιου είδους δεν μπορούν να γίνουν ανεκτοί γιατί αν γίνουν για μία ομάδα τότε θα πρέπει για όλους».

«Μάς ζήτησαν να
εξαιρεθούν οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ από όλες τις διαδικασίες της κινητικότητας και της διαθεσιμότητας. Εγώ τέτοιο χαρτί δεν πρόκειται να υπογράψω, που να εξαιρεί τους γιατρούς από την διαδικασία σε αντίθεση με όλους τους άλλους δημοσίους υπαλλήλους» είπε ο Άδωνις Γεωργιάδης και κάλεσε όλα τα κόμματα με σαφή αναφορά και στο ΠΑΣΟΚ να ξεκαθαρίσουν τη θέση τους. «Θέλω να ρωτήσω όλα τα κόμματα και του ΠΑΣΟΚ με το οποίο συγκυβερνούμε και της ΔΗΜ.ΑΡ αν θέλουν να υπογράψω αυτό το χαρτί και να εξαιρέσουμε τους γιατρούς από την διαδικασία της κινητικότητας κι της διαθεσιμότητας. Εγώ και ο κ. Μπέζας τέτοιο χαρτί δεν μπορούμε να υπογράψουμε στο όνομα της ισότητας των πολιτών» ανέφερε χαρακτηριστικά και ξεκαθάρισε ότι για να ξεκινήσει ο διάλογος με τους γιατρούς θα πρέπει να σταματήσει η απεργία.

Εξάλλου, ο κ. Γεωργιάδης
προανήγγειλε ότι για να μειωθεί ο φόρτος εργασίας των γιατρών, θα αυξηθούν τα ραντεβού των συμβεβλημένων γιατρών με τον ΕΟΠΥΥ και από 200 επισκέψεις που προβλέπονται σήμερα, σε πρώτη φάση θα αυξηθούν σε 300 και ίσως αργότερα σε 400.

Επίσης, προανήγγειλε τη συνεργασία και με νέους συμβεβλημένους γιατρούς ενώ εξετάζεται τα ενδεχόμενο « να οργανώσουμε τα επείγοντα πρωτοβάθμιας να εξετάζονται και στα νοσοκομεία».

Σημειώνεται πάντως ότι παρά τις επανειλημμένες προτροπές του κ. Γεωργιάδη προς τα κόμματα να απαντήσουν ξεκάθαρα στο αν θα πρέπει να εξαιρέσει ή όχι τους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ από τη διαθεσιμότητα και την κινητικότητα υπογράφοντας το σχετικό «χαρτί», κανένα κόμμα δεν είπε στον Υπουργό να το υπογράψει.

Απαράδεκτο χαρακτήρισε από την πλευρά του τον περιορισμό της πρόσβασης των ασθενών σε ειδικευμένους ιατρούς που προωθεί το υπουργείο Υγείας ο πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών ΕΟΠΥΥ Γιώργος Ελευθερίου, κάνοντας λόγο για λογικές της δεκαετίας του ’50.
Πηγή: Πηνελόπη Γκάλιου, Λουίζα Κροντήρη, Newsdesk ΣΚΑΪ