Υπ.Υγείας: Αποδεσμεύθηκαν πόροι για το Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού

Με παρέμβαση του υπουργού Υγείας, Ανδρέα Λυκουρέντζου, αποδεσμεύθηκαν -μετά από ρεπορτάζ του ΣΚΑΙ- οι αναγκαίοι πόροι από τον προϋπολογισμό του υπουργείου για το δημόσιο πρόγραμμα παρακολούθησης νεογέννητων.

Το πρόγραμμα -που αφορά την παρακολούθηση των νεογέννητων για ασθένειες οι οποίες, εάν δεν διαγνωσθούν έγκαιρα και οδηγούν σε νοητική υστέρηση- απειλούνταν με λουκέτο από την 1η Ιουλίου καθώς δεν έχουν χορηγηθεί κονδύλια για την αγορά αντιδραστηρίων.

Νωρίτερα, σε τηλεφωνική επικοινωνία με το ΣΚΑΙ η υφυπουργός Υγείας, Φωτεινή Σκοπούλη είχε πει πως "δεν είναι δυνατόν να εξασφαλίζονται κονδύλια σε κωδικούς νομικών προσώπων ιδιωτικού δικαίου που μάλιστα δεν απορροφώνται και την ίδια ώρα να μην δίνονται οι αναγκαίοι πόροι στο Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού με το κρίσιμο έργο που επιτελεί".

Πρόσθεσε πως καταβάλλεται τεράστια προσπάθεια για να βρεθούν τα κονδύλια για τη συνέχιση του δημόσιου προγράμματος παρακολούθησης νεογέννητων για ασθένειες οι οποίες, εάν δεν διαγνωσθούν έγκαιρα, οδηγούν σε νοητική υστέρηση.

"Το υπουργείο Υγείας αρνείται να δώσει το ποσό της έκτακτης επιχορήγησης προκειμένου να λειτουργήσει το πρόγραμμα", ανέφερε στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ ο διευθυντής των βιοχημικών εργαστηρίων του Ινστιτούτου Υγείας του Παιδιού, Παναγιώτης Γκιργκινούδης.

Πρόσθεσε ότι πέρυσι που δημιουργήθηκε το ίδιο πρόβλημα τα χρήματα δόθηκαν με εισαγγελική εντολή.

Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΙ